PM: Metsafirmade salalepped võivad mõjutada ka Eestit

27. mai 2004, 07:47

Eestis tegutsevad Põhjamaade suured metsanduskontsernid on kahtlustatavad laiaulatuslikes hinnakokkulepetes, mis võivad olla seotud ka Eestiga.

Kahtluse all olevad Stora Enso ja Metsaliitto on ka Eesti puiduäris suurtegijad läbi erinevate puidu varumisfirmade ja puidutööstuste. RMK andmetel ulatub AS Stora Enso Mets turuosa ümarpuidu kogumahust 25 protsendini ning Metsaliitto tütarfirma Mets Puu turuosa 15 protsendini, millele lisandus veel arvestatav osa puiduturust läbi erinevate saetööstuste, kirjutab Postimees.

«Ma ei tea sellest veel midagi,» kommenteeris UPMi tütarfirma UPM-Kymmene Forest tegevjuht Tõnis Mäerand eile lõunal.

Konkurentsiameti peadirektori asetäitja Aini Proosi sõnul pole Euroopa Komisjon Eestit sellisest uurimisest teavitanud. «Antud juhtum võib suure tõenäosusega puudutada ka Eestit,» märkis Proos. «Kuna kahtlustatavate firmade peakontoreid ja otsitavaid dokumente Eestis ei ole, siis meid juhtumi uurimisse kaasatud ei ole.»

Eesti seaduste kohaselt esimesena konkurentsireeglite rikkumisest teatanud firma karistusest ei pääse, kuid selline seadusemuudatus on siiski kavandamisel.

Asjatundjate hinnangul tõenäoliselt kartellikokkuleppeid tütarfirmade tasemel ehk Eestis ei sõlmita ning pigem saavad siinsete firmade juhid konkreetseid korraldusi mujalt.

Samas Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) metsamajanduse turundusjuhi Ulvar Kaubi sõnul on metsaoksjonitel selgelt tunnetatav, et kaks suurt ? Stora Enso ja Metsäliitto ? laiendavad järjepidevalt ülepakkumistega turuosa, ähvardades kohalikud tegijad turult välja suretada.

Kaubi sõnul on võimalik, et suurfirmad võivad eelnevalt hindade ja turu jaotamise osas kokku leppida, sest Eesti-suurusel turul on vägagi lihtne turuga manipuleerida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing