Majanduskasv võis aeglustuda

Kristiina Randmaa 02. juuni 2004, 00:00

Eesti Ühispanga makroanalüütiku Ruta Eieri prognoosi kohaselt tuleb selle aasta aasta I kvartali majanduskasvuks ca 5,2% ja seda tänu ekspordile. ?Eriti selgelt on ekspordi-impordi jõudude vahekorra muutus märgatav kaupade osas,? ütles Eier.

Lisaks tõi Eier välja, et kuigi eratarbimine on majanduse üks stabiilsemaid komponente, aeglustus veidi selle kasvutempo I kvartalis. Samuti pidurdus tema sõnul reaalpalga, investeeringute ja tööstustoodangu kasvu hoog. ?Teisalt olid üldised arengud tööturul soodsad, tööhõive kasv on jätkunud tugevas tempos ning tulumaksuvaba miinimumi tõstmine mõjutas kindlasti esmatarbekaupade suuremat läbimüüki. Jätkuv laenukasv ning kinnisvaraturu aktiivsus on püstitanud esimeses kvartalis taas uusi rekordeid, mistõttu võib oletada küllaltki kõrget ehitusaktiivsuse jätku.?

Möödunud aasta I kvartali majanduskasv oli 5,8%.

Rahandusministeeriumi analüütik Andrus Säälik ootab I kvartalilt 5?5,5protsendilist majanduskasvu, mida peaks toetama tarbimist soodustav endiselt madal inflatsioon, samuti laene ja liisinguid võtma kutsuvad Euroopa Liidu madalad intressimäärad.

?Me ei pea prognoosi tagasihoidlikuks, sest eelmises kvartalis oli kõikumisi palju,? ütles Säälik. Ta lisas, et märkide järgi tuleb kasv peamiselt ekspordist ja seda on pikalt oodatud. Rahandusministeerium prognoosib 2004. aasta majanduskasvuks 5,3%, 2005. aastaks 5,8%.

Eesti Konjunktuurinstituudi juhtivteadur Leev Kuum erines eelnenutest julgema prognoosiga, ennustades I kvartali majanduskasvuks 6%. ?Teeme panuse ekspordi arengule, sest uutes tingimustes on tooteid ja teenuseid kergem müüa,? ütles ta. Kuuma sõnul ei näe ta sisetarbimises ja investeerimise osas suuri muutusi. ?Loodame nende trendide püsimist.?

Hansapank ei saanud välja tulla I kvartali majanduskasvu prognoosiga, sest on muutmas seoses Euroopa Liidu analüüsistandarditele üleminekuga oma analüüsimudeleid. Ka statistikaamet avaldas paar nädalat tagasi viimase kümne aasta ümberarvestatud SKT ja selle komponentide suuruse, et võrrelda Eesti näitajaid teiste liikmesriikidega.

?Kõik analüütikud on keerulises olukorras, sest statistikaamet muutis aegrida ja kõik numbrid arvestati ümber,? tunnistas Andrus Säälik.

Eesti Pank ei soovinud I kvartali majanduskasvu prognoosida, samas on president Vahur Kraft öelnud, et tänavune majanduskasv jääb 5,5?6 protsendi vahele ja SKT kasv jätkub.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing