Ülo Toomsalu • 17. juuni 2004 kell 5:59

EPL: Rootslane rõõmustab odava Eesti tööjõu üle

Eestlasi Rootsi tööle vahendava ettevõtte My Crew tegevus on jõudnud ka Rootsi meediasse.

Ajaleht Svenska Dagbladet nimetab My Crew?d kõige aktiivsemaks odavat tööjõudu pakkuvaks firmaks Rootsi turul, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ettevõte pakub elektrikuid 110 Rootsi krooni eest tunnis või koristajaid 90 Rootsi krooni eest tunnis (vastavalt 188 ja 154 Eesti krooni).

My Crew? rootsikeelne koduleht www.mycrew.se pakub Eestist odavat tööjõudu, kes võib põhimõtteliselt ööpäev läbi ilma ületunnitasuta töötab.

?Oleme tegevuse käima saanud. Ma ei taha öelda, kui palju eestlasi Rootsis töötab, kuna ametühingud on valvsad ja tean oma kogemustest, kui koledaid meetodeid nad võivad kasutada,? ütles My Crew? rootslasest omanik Bengt Björenäs ajalehele Svenska Dagbladet.

Lehe andmetel saab eestlasest töövõtja 110 Rootsi kroonist, mis tööandja My Crew?le tasub, kätte 65 krooni. Oma maksud tasub My Crew Eestis. Björenäs ei näe mingit põhjust eestlastele Rootsi kollektiivlepingute järgset palka maksta.

Rootsi lugejate kommentaarid Svenska Dagbladeti artiklile on positiivsed. Rootslased rõõmustavad võimaluse üle lõpuks ometi seaduslikult taskukohaseid majapidamis- ja remonditeenuseid osta. Üks lugeja võrdleb praegu toimuvat 100aastase taguse arenguga, kus rootslased sõitsid USA-sse, et seal raha teenida ja nii koduseid toetada.

Odav tööjõud valmistab aga suurt muret Rootsi ametiühingutele. Monica Svärd ehitajate ametiühingust Byggnads ütles Svenska Dagbladetile, et ka renditud tööjõu palgamäärad peavad järgima Rootsis kehtivaid palgastandardeid.

Hetkel kuum