Vahelduva pilvisusega ilm kütab Pärnu kaubanduskliimat

Silva Männik 06. august 2004, 00:00

Erinevalt päikeselist päevitusilma lootvatest puhkajatest on tänavuse suvega rahul kuurortlinna ärid, kes teenivad põhiosa oma sissetulekutest just suvekuudel. Käibed on võrreldes eelmiste aastate tasase tõusuga teinud tänavu juunis ja juulis ettevõtjate ütluste kohaselt tõsise hüppe. Eriti just Pärnu kesklinna ärides.

Vene kööki pakkuv trahter Postipoiss on pidevalt rahvast täis. Trahteri juhataja Meeri Fro? ütles, et kui eelmistel aastatel oli põhikundeks neil soomlane, siis tänavu on külastajateks väga palju Itaalia, Hispaania, Portugali gruppe. Umbes 70 protsenti külastajaskonnast on välismaalased, kuid nädalalõppudel on näha ka kodumaiseid suvitajaid, kirjeldas ta.

Seniseid käibenumbreid vaadates on Fro?i sõnul juulikuine tulemus eelmisest aastast tunduvalt parem, ka juunikuine müük ületas pisut mullust. Fro? tunnistas, et edu taga on suuresti vihmasegune ilm, mis rahva rannast kesklinna uudistama toob.

?Meie ilm on vahelduv pilvisus!? tutvustab juba pikemat aega omavahelises vestluses kasutusel olnud hüüdlauset Pärnu kesklinna suurima kaubanduskeskuse Port Artur omanik Kaido Kruusoja. See väljendab reeglit, et enim ostjaid leiab kaubanduskeskuse üles siis, kui taevast piilub vahel päikest ning aeg-ajalt on pilvi. Lausselge päikesega vedelevad inimesed rannas, lahkumata sealt hetkekski.

Vahelduva pilvisuse toel on kaubanduskeskuste külastatavuse numbrid sellel suvel võrreldes eelmisega kasvanud. ?Rentnike käest olen kuulnud, et ka käibed on kasvanud,? märkis Kruusoja.

Ta väljendas kaupmeeste rõõmu ka selle üle, et suurem osa vihmadest ja üleujutustest on seni enda kaela saanud Põhja-Eesti regioon. Lausvihmaga oleks ka suvituslinn rahvast lage olnud, kuid õnneks on ilmataat tänavu päikest ja pilvi just kaupmeestele soodsaimas koguses doseerinud.

Samas mererannale lähemal olevad ärid käibe kasvu nautinud pole. Supeluse tänava Mudaravila-poolses otsas tegutseva Hiina söögikoha Mandariin juhataja Teno Lutter rääkis, et rahvast siiski liigub ja käive on jäänud samaks mis eelmisel aastal, kuid kesklinna konkurentidega sarnast hüpet toimunud ei ole.

Valulisemalt on poolvihmaseid ilmasid üle elanud jalgrattalaenutusega tegelev Raido Tamm. ?Kui loik on maas, on päev paigas,? sõnastab ta reegli, mille järgi hommikuti käivet saab ennustada. Suvitajad teevad oma päevaplaanid just hommikuti ja kui asfalt on märg, minnakse pigem veekeskustesse või kesklinna aega veetma. ?Vihmase ilmaga on kesklinn rahvast silmini täis, rattaga polekski kuskil sõita,? rääkis ta.

Võrreldes eelmise aastaga, kui polnud peaaegu ühtegi vihmast päeva, oli tänavuse juuni sissetulek väga nigel, lausus ilmade kohta statistikat pidav Tamm.

?Juuli näitas aga, et ellu me siiski jääme. Meil on kolme aasta tegevusluba olemas, nii et, jah, rattaid nurka me ei viska,? möönis ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:38

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing