Turistide arv on rohkem kui veerandi võrra kasvanud

25. august 2004, 10:53

EASi turismiarenduskeskuse väitel ööbis selle aasta jaanuarist juunini Eesti majutuskohtades mullusest 26protsendi võrra rohkem välisturiste.

Kokku ööbis esimesel poolaastal siin 545 555 välisturisti, ehk võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ca 114 000 võrra rohkem, teatas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. 'Märkimisväärne kasv tulenes eelkõige 27%Soome turistide lisandumisest, kuid mõju avaldas ka Saksamaalt, Rootsist, Norrast ja Venemaalt pärit turistide kasvutrendi jätkumine, mis algas juba paari aasta eest,' rääkis EAS turismiarenduskeskuse turismiuuringute koordinaator Piret Kallas.

Statistikaameti andmetel kasvas välisturistide arv eelkõige Tallinnas ja Pärnus. Välisturistide suurenenud hulk on seotud peamiselt uute majutuskohtade ja SPAde lisandumisega ? põhiliselt Tallinnas, Harjumaal ja Pärnus. Kogu Eesti voodikohtade arv kasvas 2004.a. juuniks eelmise aasta juuniga võrreldes 34protsenti. Tallinnas kasvas voodikohtade arv samal perioodil 37protsendi ehk 2570 koha võrra.

Nõudluse kasvu on oluliselt mõjutanud turismiteenuste pakkumise areng: majutusasutuste ja tervisekeskuste rajamine, uute laeva- ja lennuliinide avamine ning laevade lisamine Stockholmi ning Helsingi liinile. Samuti Tallinna sadamas peatuvate kruiisilaevade lisandumine.

Tänu lihtsamale piiriületusele peale ELiga liitumist võib sel aastal eeldada kasvutrendi jätkumist Soome, Läti, Leedu ja Poola autoreisijate arvus, samuti auto või bussiga läbi Läti ja Leedu reisivate Saksamaa turistide arvus.

Viimasel paaril aastal on 20-30protsendilist kasvu näidanud ka Norrast, Saksamaalt, Suurbritanniast, Itaaliast, Prantsusmaalt ja Hispaaniast pärit külastajate arv. Märkimisväärne osa on siin nii üldisematel Eurovisiooni ja Euroopa Liidu laienemisega seotud meediakajastustel kui ka otsesemal Eesti kui areneva turismimaa võimaluste tutvustamisel riigi ja turismiettevõtjate poolt. Nende mõjul on järjest lisandunud ka välisriikide reisifirmasid, kes Eestisse reise korraldavad või müüvad. Kui 2003.aastal kasvas Eestis ööbinud väliskülastajate arv saja tuhande võrra ja jõudis 1,46 miljonini, siis tänavu võib oodata sellest suuremat kasvu ? 200 000 inimese võrra, jõudes 1,66 miljonini.

Suveperioodiks prognoosib Maailma Turismiorganisatsioon (World Tourism Barometer, juuni 2004) reiside arvu kasvu ?vanadest? Euroopa Liidu maadest kümnesse uude liikmesriiki tänu lisandunud meediakajastustele, kaubavahetusele ja investeeringutele, infrastruktuuri arengule ja lihtsustunud piiriületusele. Odavlennufirmad on sel aastal juba käivitanud mitmeid lennuliine uutesse liikmesriikidesse ning see areng eeldatavalt jätkub.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing