Alvar Jõgeva • 29. november 2004 kell 22:00

Börsidel positiivne meeleolu

Hommik algas Aasia börsidel plussis, positiivne meeleolu kandus üle ka Euroopa börsidele. Euroopa börsidel vedasid hinnatõusu tehnoloogiasektori aktsiad, nende seas Cap Gemini, mis sai Goldman Sachsi analüütikutelt ostusoovituse.

Investeerimispank Goldman Sachs soovitab IT-teenuste pakkuja Cap Gemini aktsiat osta. Varem oli investeerimispank aktsia suhtes neutraalne. Goldman Sachs alandas firma kahjumiootust ja loodab, et juhtkonna ja strateegia muudatused toovad edu. Cap Gemini aktsia hind tõusis 1,7 protsenti, 25,25 eurole.

Tugevust näitasid ka Nokia ja Ericssoni aktsia. Maailma suurima mobiiltelefonide tootja Nokia aktsia hind oli eile keskpäevaks kerkinud pool protsenti, 12,51 euroni. Firma suure konkurendi Ericssoni aktsia tõusis 1,8 protsenti, 22,70 Rootsi kroonini.

USA börsid alustasid samuti positiivselt. Analüütikute lemmikuks on saanud Apple Computer. Arvutite ja digitaalsete pleierite poolest tuntud firma hinnasihti tõstis investeerimispank Merrill Lynch. Hinnasiht tõsteti 78 dollarile. Apple?i hinnasihti kergitas ka investeerimispank UBS, kes ootab aktsia hinna tõusu 77 dollarile. Eelmisel nädalal kerkis aktsia hind 17 protsenti, kui Piper Jaffray oli kergitanud hinnasihi 100 dollarile. Apple?i aktsia alustas eilset börsipäeva 7protsendise tõusuga.

Oodatust suurem kulutamine tänupühade ajal mõjus positiivselt aktsiaturule. USA jaemüük kasvas tänupühajärgsel päeval 11 protsenti. Investorid on pärast pühasid optimistlikud ka jõulumüügi suhtes.

Kell 17.00 olid tähtsamad USA aktsiaindeksid plussis. Kõige paremini esines tehnoloogiaktsiaid sisaldav Nasdaqi indeks, mis kerkis 0,4 protsenti.

Hetkel kuum