Sirje Niitra • 7 detsember 2005

Res Publica ei toeta arutusel olevat eelarvet

Res Publica fraktsioon ei toeta 2006. aasta riigieelarve vastuvõtmist, kuna valitsus ei ole leidnud lisaraha õpetajate palkade tõusuks.

'Eelarve teisel lugemisel andsime koalitsioonile selgelt mõista, et meie prioriteet on õpetajate palgatõus ja pakkusime selleks välja ka võimalikud katteallikad valitsemiskulude vähendamise näol. Kahjuks pole koalitsioon meie sõnumit kuulda võtnud. Seega ei saa me juba seetõttu valitsuse eelnõud toetada,' ütles Res Publica esimees Taavi Veskimägi.

'Siiski on õpetajate palk vaid üks probleemidest. Kui vaadata eelarvet laiemalt, siis on probleemiks see, et valitsusel ei ole olnud selget visooni, mida ootamatult süllekukkunud rahaga teha. 8 miljardit on raha, millega oleks saanud hea tahtmise korral nii mõnegi struktuurse reformi läbi viia nii hariduses kui tervishoius,' lisas Veskimägi.

'Muret teeb see, et hoolimata erakordsest majanduskasvust ja eelarvekasvust näib valitsuse soov kulusid paisutada lõputu. Savisaar räägib juba lisaeelarvest ja annab uusi lubadusi. Reiljan soovitab riigil alustada aktiivset laenamist. Tundub et koalitsioon elab täiesti eri maailmades - korraga soovitakse suurendada riigi kulusid ja vähendada inflatsiooni, et liituda tähtaegselt euroga. Neisse soovidesse lihtsalt on vastuolu sisse kirjutatud ja varem või hiljem peab ka peminister seda tunnistama. Kahjuks võib siis olla juba liiga hilja,' lõpetas Veskimägi.

Hetkel kuum