Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Raekoja platsi jõululaat kipub maha käima

  Viru tänava poolt Raekoja platsile lähenedes hakkavad kõigepealt silma kudumid ? rahvusmustrites kampsunid ja sukad-sokid ? nagu neid mitmel pool vanalinnas ja turgudel näha võib. Müüjad on ka samad Ljudmillad ja Jelenad, kes üksteisele valjult venekeelseid lauseid hõikavad ja riigikeelest vaevu aru saavad. Edasi tuleb ka punutisi, keraamikat, klaasripatseid, lambanahast veste ja kindaid, linasest riidest linikuid ja Saaremaa kadakast tuntud headuses käsitööd. Kuid ei midagi sellist, mida eelmisel ja üle-eelmiselgi aastal näinud poleks.
  Glögi- ja piparkoogimüüjad tuletavad ainsana meelde, et jõulud tulemas. Väljakul on küll lava püsti, kuid valjuhääldid on tummad. Vaikne jõulumuusika oleks selle piinliku olukorra päästa võinud. Mingist laadamelust ei saa nagunii juttugi olla, kui ühtmoodi igavate putkade vahel vaid üksikud soomlased ja mõned eestlased jalutavad.
  Omapäraseid puupahkadest oma käega tehtud kausse müüv Raplamaa mees Valdur Kelk ja tema kaaslased on jõulaadas täiesti pettunud. Nad küsivad, kuhu läheb see 20 000 krooni, mis Ober-Haus Kinnisvara neilt koha eest küsib. Umbes 60 vineerist kioski pealt, mis igal aastal samas kohas püsti pannakse, teeb see 1,2 mln krooni.
  Viie aasta eest, kui Kelk esimest korda Tallinna jõululaadale tuli, oli olukord tema hinnangul palju parem: osales palju väikseid käsitöömeistreid ja väljakul käis elu. Nüüd ei tunne mees ennast ei tea kust toodud kauba ja võõramaalastest turukauplejate seas enam hästi. ?Mul on äärmiselt kahju, et asi on aasta-aastalt alla käinud,? kurdab ta.
  Kelk on palju Saksamaal käinud ja teab, et seal on jõulude eel laadad peaaegu kõigis linnades, kuid tase on palju kõrgem ja igaüks kauplema ei pääse. Tallinna kaunis vanalinnas toimuvale jõululaadale lisaks ta veidi keskaegset õhustikku ja muudaks selle kohaks, kus pered meeleldi ka niisama aega veedavad. Praegu on asi toiminud aastaid ühtviisi ja sellisena maha käinud.
  Ühe üllatuse leiab laadalt siiski. Nimelt müüb Sireli talu oma lambavillast tekke-patju ka pangakaardiga. Müüjaks palgatud peretuttav Ann Ideon ütleb, et kuna konkurents puudub, siis läheb kaup päris hästi. Võimalik, et sellele aitab kaasa ka kaardimakse võimalus, sest kes see ikka tuhandet krooni, mis ühe lambanaha hinnaks, taskus kaasas kannab.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

LHV võlakirjad märgiti pea 2,5 kordselt üle
Eelmisel reedel lõppes LHV Groupi esimese taseme täiendavatesse omavahenditesse kuuluvate võlakirjade pakkumine finantsinstitutsioonidele ja suurema investeerimisportfelliga teadlikumatele investoritele.
Eelmisel reedel lõppes LHV Groupi esimese taseme täiendavatesse omavahenditesse kuuluvate võlakirjade pakkumine finantsinstitutsioonidele ja suurema investeerimisportfelliga teadlikumatele investoritele.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Raadiohitid: lahti rullub krüptoplatvormi ja kinnisvaraarenduse olukord
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Kokkuvarisenud hoiu-laenuühistu ERIAL vahetas välja kohtu all oleva juhi Järgmine makse hoiustajatele peaks tulema detsembris
Hoiu-laenuühistu ERIAL kutsus juhatusest tagasi kohtu all oleva Daniela Dalberg-Dyageleva.
Hoiu-laenuühistu ERIAL kutsus juhatusest tagasi kohtu all oleva Daniela Dalberg-Dyageleva.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.