WTO venitab Euroopa Liidu GMO-küsimuses otsuse langetamisega

04. jaanuar 2006, 15:45

WTO langetab järgmisel kuul otsuse, kas Euroopa Liidu riikide poolt kehtestatavad imporditakistused geneetiliselt muundatud organismidele on seaduslikud.

Ameerika Ühendriigid, Kanada ja Argentiina tõstatasid 2003. aasta algusel protesti, et Euroopa Liidu poolt viieks aastaks kehtestatud impordikeeld geneetiliselt muundatud toitainetele rikub kaubandusreegleid, vahendas Eesti Päevaleht Online Reutersit.

Euroopa Liit tühistas impordikeelu, kuid Ameerika Ühendriigid ja tema mõttekaaslased väidavad, et importi piiratakse senini.

Üle 70 protsendi Euroopa tarbijatest ei soovi kasutada geneetiliselt muundatud toitaineid. Ameerika Ühendriigid, kus vastuseis on märgatavalt väiksem, kurdavad aga, et Euroopa skepsis ei tugine teaduslikel uuringutel ning geneetiliselt muundatud toitainete impordi keelustamisega piiratakse lihtsalt majandusvabadust.

WTO kohtunikud arutavad antud küsimust juba 2004 aasta märtsist alates. WTO pidi jaanuari alguses ütlema välja oma seisukoha geneetiliselt muundatud organismide küsimuses, kuid lükkas vastava arutelu veebruari.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing