• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Firmade sisevõrgud on ohus

  Nagu alati, on ka algaval aastal nõrgim lüli infoturvalisuses tehnoloogia kasutaja.
  Riskiteguri alahindamine või selle mitteteadmine lõpeb sageli pahalaste skeemides õnge jäämisega. Et inimeste lihtsameelsusel pole piire, näitab kas või see, et ikka veel õnnestub kurjategijail inimestelt tavalise e-posti teel teada saada pangakoode ja -salasõnu. Spetsialistide hinnangul jõuab sedalaadi teabe kalastamine tänavu avalikus võrgus toimivast e-posti teenusest "suletud ringidesse" - organisatsioonide VPN-sisevõrkudesse ja töötajatevahelistesse IM-suhtluskanalitesse.
  Tegelikult on võrdlemisi lihtne tõrjuda massründeid ja -pettusi. Nende tüüpilisim näide on "bot"-võrgud, mis luuakse tuhandeist kontrolli alla saadud arvuteist avalikus võrgus.
  Hiljuti lugesime uudist, milles keegi ameeriklane oli oma kontrolli alla saanud umbes 400 000 arvutit ning rakendanud need tööle, raha eest reklaami vaatama. Kuigi teenistus polnud suur (vaid mõnikümmend tuhat USA dollarit), oli arvatavasti just kupatuse haldamisega seotud askeldamine see, mille tõttu agar noormees vahele jäi.
  Firmade sisemistel suhtluskanalitel toimuv võib palju kergemini märkamatuks jääda, samuti on ju kombeks usaldada "oma" inimeste vahelisi saadetisi. E-posti kaudu tulnud kahtlane manus reeglina kustutatakse. Firmasisese IM-kanali kaudu välja ilmunud failide käivitamine kasutajate poolt on aga ülimalt tõenäoline, eriti kui seda soovitab kaasasolev libakiri. Kuid niisugune kergeusklikkus võib tähendada küberkurjategijate jaoks tagaukse avamist asutuse arvutivõrku.
  Viimaste aastate üldine tendents on olnud rünnakute muutumine järjest väiksemaks, täpsemini sihituks, kasutajaid osavamini manipuleerivaks. Nagu tavaelus, on ka küberruumis kurjategijate eesmärk teha "must töö" ära naiivsete inimeste abiga, neid lollitades või üksteise vastu ässitades. Muidugi muudab see kuriteod ka raskemini avastatavaks, sest keegi ei taha avalikult välja öelda, et teda on lolliks tehtud, alt tõmmatud.
  Olgu see teistele lohutuseks, et allakirjutanut igatahes on küll ja mitte üks ega kaks korda!
  Kirjeldatud tendents, küberkuritegevuse muutumine üha spetsiifilisemaks, on praegu paljude tippspetsialistide hinnangul niikaugel, et sel aastal võime oodata IM- ja VPN-kanalite kasutuselevõttu rünnete maskeerimiseks. Et olla sündmustest sammuke ees, tasub kriitilise pilguga üle vaadata oma hoiakud vastavatest kanalitest tuleva info suhtes.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toidutööstuse juht: uus reaalsus on oluliselt kallim
Väga tõenäoliselt mõjutab alanud toormete hinnaralli toiduhindu nii sügisel kui ka 2023. aastal, kirjutab toidutööstusettevõtte Orkla Eesti juhatuse esimees Kaido Kaare vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Väga tõenäoliselt mõjutab alanud toormete hinnaralli toiduhindu nii sügisel kui ka 2023. aastal, kirjutab toidutööstusettevõtte Orkla Eesti juhatuse esimees Kaido Kaare vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Homsest saab kaubelda Punktide aktsiatega
Punktid Technologies vastab Nasdaq Tallinna teatel kõigile börsil noteerimise tingimustele ning kauplemine võib First Northi alternatiivturul alata neljapäeval.
Punktid Technologies vastab Nasdaq Tallinna teatel kõigile börsil noteerimise tingimustele ning kauplemine võib First Northi alternatiivturul alata neljapäeval.
Parima juhi valem: rüsele omanikuga, murra stereotüüpi ja sütita kolleege Videod: kolme parima juhi töökaaslased räägivad suu puhtaks
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Netflix koondas tulude langemise tõttu 150 inimest
Netflix koondas töötajad vaid kuu aega pärast seda, kui teatas, et kaotas esimest korda viimase kümnendi jooksul tellijaid.
Netflix koondas töötajad vaid kuu aega pärast seda, kui teatas, et kaotas esimest korda viimase kümnendi jooksul tellijaid.
Eesti puitmajatootjatele terendab Ukrainas suur tööots
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt ning majandus- ja taristuminister Taavi Aas kohtusid eile Ukraina Ülemraada liikmete ja Žõtomõri delegatsiooniga, et arutada oblasti ülesehitamist ning seda, kuidas Eesti saaks sellesse panustada, teatas majandusministeerium.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt ning majandus- ja taristuminister Taavi Aas kohtusid eile Ukraina Ülemraada liikmete ja Žõtomõri delegatsiooniga, et arutada oblasti ülesehitamist ning seda, kuidas Eesti saaks sellesse panustada, teatas majandusministeerium.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.