Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ühe käega riik paitab, teisega pitsitab ettevõtjat

  Äriseadustiku (ÄS) enam kui kümneaastase kehtivuse jooksul on tehtud loendamatuid muudatusi, viimased neist jõustusid selle aasta algusest. Muudatuste seas on palju selliseid, mille tulemusel vähenevad põhjendamatud ning sisulist toimet mitteomavad bürokraatlikud mõttetused. Seeläbi on lihtsustatud nii äriühingute asutamist kui ka nende igapäevast tegevust.
  Mõistlikumaks on tehtud äriühingu organite toimimise põhimõtteid, kergendatud on ühinemise, jagunemise ja ümberkujundamise reegleid, kaotatud on mittevajalikke formaalsusnõudeid, näiteks äriregistrile juhatuse liikme allkirjanäidise esitamise kohustus.
  Ühtaegu on täpsustatud äriühingute juhtorganite ja nende liikmete pädevust ning vastutust, osa- ja aktsiakapitali suurendamise ja vähendamise reegleid, samuti kohtutes palju vaidlusi tinginud juhtorgani otsuste tühisust ja kehtetuks tunnistamise põhimõtteid. Muudatustega on parandatud võlausaldajate ja väikeaktsionäride kaitset, täpsustades ühtaegu äriühingute juht- ja kontrollorganite liikmete vastutust.
  Tänuväärne on muudatus, mis võimaldab registreerida ostueesõigust Eesti Väärtpaberite Keskdepositooriumis. See muudab ostueesõiguse rikkumise korral aktsia käsutustehingu tühiseks. Seadusemuudatus avab tee suletud osanikeringiga osaühingute loomiseks, mille osasid ei ole osanike otsuseta võimalik võõrandada. Kas sellise võimaluse kasutamine on igal konkreetsel juhul põhjendatud, on iseküsimus, kuid õiguslik lahendus on huvitav.
  Need muudatused vastavad nüüdisvajadustele ja lõppkokkuvõttes on äriühingute tegevust lihtsustatud.
  Ei saa aga väita, et kõik muudatused teevad ettevõtjate elu kergemaks. Laiendatud on vastutavate isikute ringi äriühingu asutamisel tehtavate toimingute eest, tuues juurde pretsedendituid vastutuse aluseid. Eesmärgiks on tõenäoliselt muuta "riiulifirma" soetamine vähematraktiivseks, kuna muudatusega pannakse asutajaga sarnast vastutust kandma osaniku või aktsionäri, kes omandab osaluse osaühingus või aktsiaseltsis "riiulifirmade" asutamisega tegelevalt isikult.
  Tundub, et alustatud on valest otsast, sest notari- ja äriregistri järjekordade puudumisel poleks ka tungivat vajadust "riiulifirmade" järele. Erilist ebakindlust tekitab asjaolu, et lisaks asutajatele vastutavad sissemakse väärtuse vastavuse eest ka isikud, kes küll ise ei olnud osaühingu asutajad, ent kelle arvel ja majanduslikes huvides asutamine läbi viidi.
  Seesugune formuleering on äärmiselt veniv ja iga järjekordset osaluse omandajat ohustav. Seadusemuudatusi tehes on jäetud tähelepanuta, et "riiulifirmat" ei asutata tavaliselt mingi konkreetse tulevase osaniku huvides. Vastutama tahetakse panna isikud, kes õigusvastase teo (nt mitterahalise sissemakse väärtuse ülehindamine) toimepanemise ajal ei pruugi asjaoludest teadlikud olla ning tegu polnud omandajal võimalik ka ära hoida. Seega on tegemist omandaja süüta vastutusega isiku tegude eest, kellega tal puudus rikkumise toimepanemise hetkel õiguslik seos.
  Kahtlemata on oluline kaitsta võlausaldajate huve, kuid selleks tuleb valida meetmed, mis on proportsionaalsed ja tagavad õiguskindluse, pärssimata põhiseaduslikku omandõigust ning ettevõtlusvabadust.
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Fordi tegevjuht: jätsime kaks miljardit kasumit lauale
USA autotootja Fordi kvartalitulemused jäid prognoosidele alla, tegevjuhi sõnul jäi kaks miljardit dollarit kasumit teenimata.
USA autotootja Fordi kvartalitulemused jäid prognoosidele alla, tegevjuhi sõnul jäi kaks miljardit dollarit kasumit teenimata.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Ministeerium värbas Ragn-Sellsi arendusjuhi asekantsleriks
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.