Taavi Veskimägi: maksustame ettevõtete aastatulu 5%

15. märts 2006, 10:58

Res Publica juht Taavi Veskimägi teeb ettepaneku maksustada alates 2009. aastast ettevõtete aastatulu 5 protsendiga, teatas erakond pressile.

?Res Publica ettepanek on lihtne: maksustame ettevõtete aastatulu madalalt - vaid 5 protsendiga - ja teenime pigem sellelt, et paljud ettevõtjad otsustavad kolida Eestisse ja deklareerida oma tulu Eestis,? ütles Res Publica esimees Taavi Veskimägi.

?Lisaks peame õigeks vähendada maksu eraisikutele makstavatelt dividendidelt viies see 15% peale. Nii muutuks ettevõtluse maksukoormus kokkuvõttes minimaalselt ja Eesti muutuks ettevõtluskeskkonnana senisest veelgi atraktiivsemaks.?

Res Publica ei toeta peaministri pakutud lahendust, mille kohaselt tulevikus ettevõtete Eestis teenitud tulu, mis viidaks Eestist väljaspool tegutsevasse emaettevõttesse, ei maksustataks. See tekitaks Eesti ja välismaiste ettevõtete ebavõrdse kohtlemise.

Ettevõtte tulumaksu kaotamine tähendaks aga meie ettevõtjatele, kes tegutsevad ka väljaspool Eestit, väga halba olukorda asetamist, kuna mitmed direktiivid ja maksulepingud kaotaksid neile kehtivuse.

Ka välisinvestoritele on selline lahendus atraktiivne vaid näiliselt, sest tegelikult peavad nad sellisel juhul ettevõtte tulumaksu tasuma lihtsalt oma kodumaal, kus maksumäärad ei pruugi olla sugugi soodsad.

Eesti peab senise ettevõtete tulumaksusüsteemi viima kooskõlla Euroopa liidu ema- ja tütarettevõtte direktiiviga 2009. aasta 1. jaanuariks. Res Publica soovib, et ettevõtete maksustamisküsimused otsustataks enne järgmisi Riigikogu valimisi, milleni on jäänud ligikaudu aasta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing