Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Söeterminal: palume viimast võimalust

    Eilsel Jõelähtme vallamajas aset leidnud koosolekul olid ühise laua taha kogunenud nii valla volikogu keskkonnakomisjoni liikmed, Muuga söeterminali esindajad, terminali lähedal asuvate külade juhid kui ka kohalikud elanikud.
    Muuga söeterminali esindaja Peep Pobbul avaldas emotsionaalselt kahetsust tekkinud olukorra pärast ja tunnistas, et terminal on vallaelanike ja omavalitsuse head tahet kuritarvitanud.
    "Ma mõistan, et me oleme teie head tahet kuritarvitanud, ja sellele ei saa olla õigustust. Kuid ma palun, et te annaksite meile viimase võimaluse ennast tõestada," lausus ta.
    Söeterminal soovib, et omavalitsus annaks välja juunikuuni kehtiva ajutise tegevusloa, mis Pobbuli kinnitusel annaks terminalile võimaluse sõlmida lepingud uue efektiivsema söetolmu püüdmissüsteemi väljaehitamiseks.
    Jõelähtme vallavolikogu keskkonnakomisjoni liikmete sõnul pole aga söeterminali ettepanek tõsiseltvõetav. "Tuletan meelde, et me oleme teile ühe ajutise tegevusloa juba andnud ja me oleme kuulnud ka teie varasemaid lubadusi, paraku on need kõik osutunud tühjadeks sõnadeks," lausus Jõelähtme keskkonnakomisjoni esimees Tiia Välk.
    Väga kriitiliselt reageeris ettepanekule ka Saviranna elanik Jaak Tamtik, kes on seoses õhusaastega algatanud söeterminali vastu kohtuasja.
    "Te tahate uut tegevusluba, samal ajal te tegutsete üldse ilma lubadeta. See tähendab, et te vilistate igasugustele lubadele ja seega ka võimule. Tekib küsimus, kellele võim siin riigis üldse kuulub. Praegu jääb mulje, et keegi ei saa sellest terminalist jagu. Teevad, mis tahavad," lausus ta.
    Pobbul kinnitas, et mõistab etteheidete tõsidust, kuid ütles, et tegevuse peatamine söetolmu levikut tõkestavate süsteemide väljaehitamise ajaks viiks terminali pankrotti.
    "Paraku on nii, et meil on lepingud sõlmitud ja kui me ei suuda neid täita… Kui tekib sunnitud seisak, võib terminal lõpetada tegevuse," lausus ta.
    Naabervalla esindaja, Viimsi volikogu keskkonnakomisjoni esimees Rein Madissoon ütles, et nende kogemus on näidanud, et suurele keskkonnaohu võimalusele tuleb kohe alguses piir panna. Madissooni sõnul ei saa ta aru, miks terminal pole ise otsinud tõhusaid õhusaaste vähendamise viise ja hakkas tegutsema alles siis, kui töös on keskkonnainspektsiooni, keskkonnaministeeriumi ja kohtu korraldused terminali peatamiseks.
    "Meie oleme seisukohal, et kui miski muu enam ei aita, siis aitab šokiteraapia. Terminal on nii suur, et see ei kao kuhugi. Kui selle juhtimisega ei saa hakkama praegused omanikud, tulevad uued, kes saavad," lausus Madissoon.
    Elektrilises õhkkonnas toimunud arutelu sai tubli portsu uut energiat, kui söeterminali esindaja Peep Pobbul tunnistas, et terminal käitleb tükksöe asemel söetolmu.
    Vallavolikogu keskkonnakomisjoni hinnangul muudab selline ülestunnistus suuresti asjade sisu, sest terminali ehitusluba ja keskkonnaload anti välja tükksöe käitlemisnõudeid arvestades.
    Koosoleku lõpuks jõuti siiski ühisele otsusele, et Jõelähtme vallavalitsus tellib söeterminali finantseerimisel Tallinna Tehnikaülikoolist ekspertiisi, kas Muuga söeterminali plaanitav 15 miljonit maksma minev uus söetolmu levikut takistav tehnoloogia suudab täita sellele pandud lootused.
    "Kui eksperdid ütlevad, et terminali ehitatav süsteem pole piisavalt efektiivne, siis me luba tegevuseks neile ei anna," sõnas Jõelähtme vallavolikogu keskkonnakomisjoni liige Toomas Kümmel.
    Muuga sadama idaosas laiuva ligi 44 hektari suuruse söeterminali peale hakati kaebama kohe, kui see tööle hakkas. Kui eelmise aasta juulis töötas terminal ajutise kasutusloaga, siis augustis alustati seadusevastaselt regulaartöödega, millega kaasnes tolmu levimine. Keskkonnainspektsioon on teinud söeterminalile trahvi ja ettekirjutuse, prokuratuur on alustanud kriminaalmenetlust.
    Kuna rajamata on näiteks niisutussüsteem, kattuvad aeg-ajalt tolmukihiga lähedal asuvad Jõelähtme valla külad Saviranna ja Uusküla, aga ka Muuga ja Viimsi. Lisaks ähvardab süttimisoht.
    Terminali tööd pole seisma pandud, sest "selle peatamine võib põhjustada üldistele huvidele suuremat kahju, kui põhjustaks tegevuse jätkumine," toob keskkonnainspektsioon põhjenduseks, viidates muuseas ettevõttes töötavale 127 inimesele.
    Söeterminali rajamine Muugale sai alguse suure hurraaga. "Eesti väetisebojaar Vladimir Volohhonski tõi Muuga sadamasse Venemaa kaevandushiiglase söeterminali, mängides ninanipsu investeeringu pärast võistelnud naaberriikide sadamatele," kirjutas Äripäev 2002. aasta oktoobris.
    Sõlmitud sai koostöölepe Venemaa suuruselt teise söetootjaga Kuzbassrazrezugoliga. Tegelikult oli juba juunis 2002. loodud söeterminali rajamiseks AS Coal Terminal, mille taga oli tollane Worldwide Invest, praegune Transgroup Invest. Transgroupi omanikeks on Eesti väidetavalt rikkaimad inimesed, Loksalt pärit 29aastane Maksim Liksutov ja 39aastane Sergei Glinka. Just nemad kerkisid möödunud aastal Toomas Annuse kõrvale esmakordselt rikaste esikolmikusse ja ühtlasi miljardäride klubisse, selgus Äripäeva miljonäride TOP 100st.
    Nende vara väärtus on hinnanguliselt 1,26 miljardit krooni. Käibe järgi (ligi 9 mld krooni) Eesti suurima ettevõtte taga on tõenäoliselt aga Vene raha. Täpsemalt Rustam Aksjonenko, kes 1990ndate lõpus, kui tema isa Nikolai oli Venemaa raudteeminister ning jõudis ka asepeaministriks, käis mööda endisi liiduvabariike ja otsis investeerimisvõimalusi.
    Eestisse rajas Aksjonenko 2000. aastal Gibraltaril registreeritud emafirma Worldwide Investi peakontori. Noorem Aksjonenko on tuntud ka kui investor, kes andis Eesti humanitaarinstituudi loodud Eesti Semiootikavaramu Sihtasutusele raha, et semiootiku ja kirjandusteadlase Juri Lotmani 20 000köiteline raamatukogu, autoriõigused ja arhiiv võiksid jääda Eestisse.
    Liksutovil ja Glinkal silma peal hoidma palgati vanema Aksjonenko hea tuttav, eluaegne varustusmees Juri Rapoport. Putini võimuletulekuga läksid Venemaal asjad keeruliseks ja 2001. aastal said ettevõtte omanikeks juba Liksutov ja Glinka. Aasta hiljem alustati söeterminali projektiga. Aprillis 2004 sai Transgroupi nõukogu esimeheks Tallinna Sadama endine juhatuse liige Jaan Toots, kes koondas enda alla valdavalt Venemaal tegutsevate vaguni- ja veofirmade keti.
    2004. aasta majandusaruande põhjal teenis peamiselt transiidile ja kütusele spetsialiseerunud Liksutovi ja Glinka firma AS Transgroup Invest üle 275 miljoni krooni kasumit. Liksutov ja Glinka on maksnud endale kahel aastal järjest ligi 15 miljonit krooni dividende.
    Liksutov, kes on ise ka söeterminali juhatuse liige, sai möödunud aasta detsembris Eesti kodakondsuse. "Maksim Liksutovile kodakondsust andes tunnustab valitsus tema panust Eesti majanduse arendamisel," teatas valitsus toona.
    Andekale noorele ärimehele ennustati helget tulevikku ja teda seostati Vene oligarhidega juba viis aastat varem. "Selge, et Maksim Liksutov viskab kinda Aadu Luukase ja Anatoli Kanajevi poole, kes on suurimad rentnikud Muuga sadamas. Ja mitte ainult. Küsimus on rahavoogude ümberjagamises Vene oligarhide kasuks," kirjutas Eesti Ekspress augustis 2001.
    Siiski ei ole söeterminali rajamine sujunud ladusalt. Ettevõte on investeerinud ligikaudu 40 miljonit eurot ehk 625 miljonit krooni. Lisaks panustas Tallinna Sadam infrastruktuuri 700-800 miljonit krooni. Coal Terminali eesmärk on töödelda aastas 5 miljonit tonni sütt. Terminalis saab tunnis tühjendada kuni 20 vagunit.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.