.eu lõpuline aadress on tänasest ELi elanikele avatud

Gert D. Hankewitz 07. aprill 2006, 14:23

Tänasest võib igaüks, kes elab Euroopa Liidus, taotleda nime registreerimist tippdomeeni .eu all põhimõttel „kes ees, see mees“.

ELi mõne liikmesriigi kodakondsus ei ole eelduseks. Täna lõppeb ka ooteaeg, mille jooksul esitasid 320 000 .eu domeeninime taotlust kaubamärkide omanikud, ametiasutused ja muude varem tunnustatud õiguste valdajad, näiteks registreerimata kaubamärkide, äritunnuste või autoriõiguste omanikud. ELi institutsioonid ja ametnikud viiakse .eu domeeninimedele üle kõik korraga ning see toimub 9. mail 2006, Euroopa päeval.

„Täna saab Euroopa konkurentsivõimeline infoühiskond maailmale internetis väga hästi nähtavaks,“ kommenteeris infoühiskonna ja meedia volinik Viviane Reding. „Euroopa ja selle kodanikud saavad nüüd kavandada nende oma veebi-identiteedi, mis on kaitstud Euroopa Liidu eeskirjadega. Ma eeldan, et avaliku „rüsina“ esimeste tundide jooksul esitatakse tuhandeid taotlusi, mistõttu .eu muutub sama võimsaks domeeninimeks kui .com.“

Kodanikud, kes soovivad registreerida .eu domeeninime, peaksid <#loetelust=http://list.eurid.eu/registrars/ListRegistrars.htm?lang=en> valima volitatud .eu registripidaja. Tõenäoliselt aktiveeritakse nende .eu domeeninimi juba mõne tunni jooksul. Registreerimistasu on liikmesriikides erinev ning maksude kogusumma (registripidajale ja registrile) võib mõnel juhul olla 12 eurot. Nimede registreerimisel konkureerivad sajad registripidajad, seepärast peaksid kliendid veidi ringi vaatama, et leida parimat pakutavat hinda, kvaliteeti ja teenust.

Esimeses rüsinas esitatud taotlusi teenindatakse põhimõttel „kes ees, see mees“ – s.t kui kaks taotlejat soovivad sama domeeninime, registreerib .eu register esimesena saadud taotluse. Erinevalt ooteaja taotlustest registreeritakse avalikud taotlused mõne tunni jooksul pärast nende saamist automaatselt, ilma lisaformaalsusteta.

Kogu ELi institutsioonide veebisait (Euroopa suurim üksiksait) ja kõigi nende ametnike e-posti aadressid viiakse üle .eu domeeninimele 9. mail, Euroopa päeval. Nii vanad kui ka uued aadressid töötavad paralleelselt vähemalt ühe aasta jooksul, pärast seda jäävad kasutusse üksnes „.eu“ nimed. Komisjoni ettevalmistusi .eu-le üleminekuks juhib asepresident Siim Kallas, kes toetab ka liikumist e-komisjoni suunas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. September 2008, 17:31
Otsi:

Ava täpsem otsing