Buffett võib järgmisena üle võtta Harley-Davidsoni

04. mai 2006, 00:00

Bloombergi andmetel on Buffett pidevalt uute firmade otsingul. Hiljuti käis ta välja ülevõtmiskandidaatidele esitatavad kriteeriumid, muu hulgas peab firma turuväärtus olema vahemikus 5-20 miljardit dollarit. Nende seas on maailma kõige kasumlikum tsiklifirma Harley-Davidson ning Barbie-nukkude tootja Mattel.

Mõlema firma aktsiad on sel aastal kukkunud ning esimeses kvartalis teatasid mõlemad ka kasvu aeglustumisest. "Harley ja Mattel on just sellised firmad, mille poole ta vaataks," ütles Bloombergile Buffetti biograafia kirjutanud Andy Kilpatrick.

Buffett rõhub toodete elutsükli pikkusele ning kaubamärkide püsivusele, sõnas Standard & Poor'si portfellinõustamise asepresident David Braverman, kes kaks korda aastas avaldab nimekirja firmadest, mis vastavad Buffetti seatud standarditele. Nõudeid ülevõtmiskandidaatidele uuendab Buffett igal aastal. Firma maksude-eelne kasum peab olema vähemalt 74 miljonit dollarit, peavad olema "hea" omakapitali tootlus ja väike võlakoormus. Turukapitalisatsioon peab olema vahemikus 5-20 miljardit dollarit, enne 1998. aastat otsis investor 5-10 miljardi dollarilisi ettevõtteid.

Viimane Buffetti ost oli sporditarvete tootja Russell. Samas ei ole ta piirdunud ainult aktsiaturuga. Nii on ta panustanud dollari langusele ning ostnud hõbedat.

40 aastaga on Buffett loonud endast mulje kui investorist, kes ostab allahinnatud firmasid. On üritatud aimata, mida ta ostma hakkab, kuid enamasti edutult. "Ma olen 20 aastat kuulnud, kuidas kõik arvavad, kuid pole kuulnud, et keegi oleks õigesti arvanud," ütles Kilpatrick.

Sel nädalavahetusel kõneleb Buffett Berkshire'i aktsionäride üldkoosolekul - üritust on guru ise nimetanud "kapitalistide Woodstockiks".

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:58
Otsi:

Ava täpsem otsing