Airi Ilisson-Cruz • 5. november 2006 kell 22:00

Tallinn plaanib 6,5miljardilist eelarvet

"Meie märksõnaks on "Tallinn hoolib" ning eelarve loomisel püüdsime lähtuda sellest, et eelarve oleks üks tervik," tutvustas Tallinna linnapea Jüri Ratas.

Üksikisiku tulumaksust laekub linnakaukasse 3,3 miljardit krooni. Vara müügi tulu on kavandatud 385 miljonit krooni. Investeeringuteks suunab järgmise aasta eelarve eelnõu 1,4 miljardit krooni. Eelarve-eelnõu näeb ette võimaluse võtta investeeringute katteks 400 miljonit krooni laenu. Riigieelarvest peaks linnakassasse laekuma 925,3 miljonit krooni.

Peatähelepanu all on lasteaiad, koolid, elukeskkond, sotsiaalabi ja tervishoid, teed ning haridus- ja kultuuritöötajate palgatõus. Ratase sõnul on kõige olulisem muudatus lasteaedade üle kahe korra suurenev investeeringute maht, mis kasvab 150 miljoni kroonini.

Järgmisel aastal on plaanis remontida 82 lasteaeda ning 15 lasteaiale paigaldatakse uued tuleohutussüsteemid. Ratas kinnitas, et remondiks korraldatakse riigihange, mille võidab parim ja odavaim pakkumine, mitte tingimata Oliver Kruuda ega Urmas Sõõrumaa firma.

Kolmapäeval teatas linnavalitsus, et teeb koostöös Sõõrumaa firmaga OÜ Vivatex Holding ja Kruuda firmaga OÜ BCA Center korda kümme Tallinna kooli.

Tallinn saab tuleval aastal juurde viis lasteaeda: Tehnika tänaval avatakse uus munitsipaallasteaed, alustatakse kahe lasteaia ehitust (Nõmmel Kasekese lasteaed ja Pirita-Kose lasteaed) ning kahe lasteaia projekteerimist.

Kinnistuid müüb linn järgmisel aastal kolm korda tänavusest vähem, kokku 387 miljoni krooni eest.

Ratase sõnul oli sel aastal kinnistutest saadud tulu suurem kahe suure kinnistu müügi tõttu: Liivalaia tänava ja Lasnamäe krundid. Järgmisel aastal kavatseb linn müüa ühe Lasnamäe kinnistu ja Pirita linnaosavalitsuse vana maja.

Ülemiste ja Russalka ristmiku ümberehitust toetab linn Ratase sõnul juhul, kui saab selleks raha Euroopa Liidu eelarvest. "Linn ei suuda neid projekte üksi lõpetada," sõnas Ratas. Ta lisas, et linna ehitusplaanidesse võiks lisada Haabersti ristimiku.

Muudatusena tuleval aastal nimetas Ratas munitsipaalpolitseiameti loomist. Praegu allub munitsipaalpolitsei Tallinna keskkonnaametile.

Autor: Airi Ilisson

Hetkel kuum