Jaekaubanduses jätkus kiire müügi kasv

30. november 2006, 17:01

Jaekaubanduse kasvu toetab jätkuvalt Eesti
majanduse kiire areng. Palgatõus on tõstnud elanike kindlustunnet ning
tarbimisotsused on läinud julgemaks, teatas majandus- ja
kommunikatsiooniministeerium.

Statistikaameti andmetel kasvas oktoobris jaekaubandusettevõtetes müük võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 17%, septembrikuuga võrreldes oli müük 4% kõrgem. Kaupluste käivet aitasid oktoobris kasvatada suurte kaubanduskeskuste sooduskampaaniad, mis meelitasid kauplustesse rohkem ostjaid. Müüki soodustas endiselt ka aktiivne laenuvõtmine.

Kõige kiiremini kasvas müük jätkuvalt tööstuskaupade kauplustes (30%). Spetsialiseerimata toidukaupade kauplustes kasvas jaemüük aastases võrdluses ainult 5%, mis on septembrikuu kasvutempost poole aeglasem. Septembriga võrreldes oli müük veidi suurem, kasvades 2%. Kasvutempo aeglustumist tingis osaliselt eelmise aasta kõrge võrdlusbaas ja eeldatavasti aeglaselt käivituv talvehooaja kaupade müük. Jõulukaupade müük oli oktoobris veel tagasihoidlik.

Kõrge müügi kasv (54%) püsis majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes. Kiirele kasvule aitas kaasa aktiivne ehitustegevus, mistõttu ehitusmaterjalide müük siseturule kasvas oktoobris 31%. Ka kodumasinate müük oli oktoobris kiire.

Garderoobikauplustes oli nõudlus oktoobris endiselt hea. Tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete kauplustes kasvas müük aastases võrdluses 38%, olles septembrikuu müügist 19% kõrgem. Käibe kiirele kasvule aitasid kaasa uute kaubamärkide laialdane turuletoomine, suurte kaubanduskeskuste soodusmüügid ja sügistalviste garderoobikaupade edukas müük.

Autokaubanduse turul püsib kõrge nõudlus. Sõidukikaubandusettevõtete realiseerimise netokäive, mis kajastab autode jae-, hulgimüüki ja liisingut, kasvas oktoobris võrreldes eelmise aasta sama kuuga jooksevhindades 31%, sellest mootorsõidukite ja nende varuosade realiseerimise netokäive 43% ning mootorikütuse ettevõtete netokäive 6%.

Novembris püsib ettevõtete hinnangul jaekaubanduses soodne konjunktuur, sest elavneb talvekaupade ost ning hoogu saab juurde ka jõulukaupade müük. Eesti Konjunktuuriinstituudi oktoobrikuu kaubandusbaromeetri prognoosi saldod näitasid järgneva kolme kuu jooksul uue kauba tellimuste ja müügi kasvu. Kindlustunde indikaator oli novembris võrreldes eelmise aasta novembrikuuga 10 protsendipunkti võrra kõrgem. Müügi kasvule viitab ka töötajate arvu suurendamise kavatsus järgneva kolme kuu jooksul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. November 2006, 17:00
Otsi:

Ava täpsem otsing