• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suts külma dušši mõjub karastavalt

  Eilses Äripäevas oli pikk lugu kinnisvarafirma Arco Vara mõranevast eduloost, mis Äripäeva meelest on hea näide Eesti ehitajate võimalustega mitte arvestavast lennukast arendustegevusest, mille tulemus on vastupidine arendaja soovile kiiresti palju raha teenida - suured projektid on jäänud toppama ja nende taga seisab ka arendaja raha kinni.
  Väheke külma dušši ei tee Äripäeva meelest kinnisvaraärile paha - kainestab veidi arendajaid. Edaspidi peavad ettevõtjad arvestama, et raha ei pruugi enam kinnisvaraäris nii kiiresti liikuda kui varem ning kasumimarginaalid hakkavad vähenema.
  Arco Vara areng on justkui maha kirjutatud Hansabank Marketsi analüütiku Maris Lauri kevadel välja käidud kinnisvaraturu prognoosist.
  Maris Lauri nn realistlik stsenaarium oli järgmine: arendajad ja ehitajad ei suuda oma plaane realiseerida, sest nad ei leia ehitajaid ja tekivad lisakulud, millega oma praegustes plaanides pole arvestatud; plaanitud kasumi asemele tuleb kahjum ja kehv maine. Lauri pidas küll võimalikuks mõne väikearendaja raskustesse sattumist ning ta nägi ette ka pankrotte.
  Erinevus tänase ja prognoositu vahel on see, et kõigepealt sai tagasilööke hoopis Eesti kõige suurem kinnisvaraarendaja. Arco Varal toppab vähemalt viis projekti, kasum on vähenenud kolmandiku võrra, ehituspool on kahjumis.
  Esialgu võib Arco Varaga toimuvat pidada erandiks - toimetuse käsutuses ei ole infot, et teistel ja eriti väiksematel arendajatel samuti raskusi oleks. Eilses artiklis väljendavad oma tegevuse üle rahulolu nii mõnedki tuntud ettevõtted, nagu Pro Kapital, Ober-Haus jt. Ka ei paista kusagilt ohtu, et Arco Vara võiks mõne projekti venimise tõttu pankrotti sattuda. Ettevõtte laenukoormus tundub suur, üle 1,3 miljardi krooni. Kuid midagi üle mõistuse selles nii suure ettevõtte jaoks ei ole, ja firma plaanidega võrreldes samuti mitte (uute projektide maksumus on umbes 7,5 miljardit krooni).
  Hea on firma puhul seegi, et ta on hajutanud oma riskid ja tegeleb arendusega ka väljaspool Eestit, kus projektid edenevadki palju paremini kui kodus, eriti näiteks Lätis. Samuti on ettevõte kaasanud suurtesse projektidesse teisi investoreid.
  Arco Vara juhtum on kinnisvaraarendajaile heaks õppetunniks. Et kinnisvaraäri ei ole ainult raha kopaga kokkukühveldamine. Suuri plaane võib teha ja laieneda samuti - ning millal siis veel, kui mitte majanduse hoogsa kasvu ajal. Kuid mõlemad jalad tasub maapinnale jätta ja oma tegevusplaanid rajada turu tõsisele analüüsile, arvestades ka reaalseid ehitusvõimsusi Eestis - need hakkavad ammenduma.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Abiks investorile: kuidas hinnata iduettevõtet?
Iduettevõtte väärtuse määramisel pole traditsioonilised tulu-, turu- või netovara meetodid sobilikud, eri arengufaasides tuleb kasutada eri lähenemist, kirjutab PwC tehingute nõustamise juhtivkonsultant Kristjan Jalakas.
Iduettevõtte väärtuse määramisel pole traditsioonilised tulu-, turu- või netovara meetodid sobilikud, eri arengufaasides tuleb kasutada eri lähenemist, kirjutab PwC tehingute nõustamise juhtivkonsultant Kristjan Jalakas.
Euroopa aktsiaturgudel korralik kukkumine
Euroopa aktsiaturud langesid täna enam kui nädala madalaima tasemeni, kõige enam kukkusid tehnoloogiasektori aktsiad, sest USA riigivõlakirjade tootluse kasv jätkub, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud langesid täna enam kui nädala madalaima tasemeni, kõige enam kukkusid tehnoloogiasektori aktsiad, sest USA riigivõlakirjade tootluse kasv jätkub, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: superkondensaatorid, tuulegeneraatorid ja lennukihooldaja plaanid
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis räägib Tesla mängumaale trügiva Skeleton Technologiese ärijuht Ants Vill sellest, kuidas hammustada tükki 60 miljardi euro suurusest turust, millal võiks superkondensaatoreid arendav ettevõte jõuda kasumisse ning kui palju plaanitakse Eestis töötajaid värvata.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis räägib Tesla mängumaale trügiva Skeleton Technologiese ärijuht Ants Vill sellest, kuidas hammustada tükki 60 miljardi euro suurusest turust, millal võiks superkondensaatoreid arendav ettevõte jõuda kasumisse ning kui palju plaanitakse Eestis töötajaid värvata.
IMF hoiatab intressimäärade tõusu raskete mõjude eest
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Kristalina Georgieva rääkis CNN-ile antud intervjuus, et rahapoliitika karmistumisel võivad olla rasked tagajärjed riikidele, kes olid juba enne kriisi suure võlakoorma all.
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Kristalina Georgieva rääkis CNN-ile antud intervjuus, et rahapoliitika karmistumisel võivad olla rasked tagajärjed riikidele, kes olid juba enne kriisi suure võlakoorma all.