Eestlane unistab korterist soojal maal

06. detsember 2006, 07:17

Majanduskasvu toel tekkinud vaba raha ei
investeeri eestlased enam äärelinna paneelmaja korterisse, vaid villasse
Hispaania ja Türgi päikselisel rannaribal või hinnatõusu lävel Bulgaaria
kinnisvarasse.

"Minu kliendid ei küsi mitte midagi, nad on lihtsalt nii vaimustuses," rõkkas Pindi Kinnisvara Türgi projektijuht Paul Soome, kellel on õnnestunud Türki kinnisvara müüa isegi lennujaama piletisabas.

Kuigi esialgu teevad Soome sõnul eestlased keskmiselt napid kaks tehingut kuus, on just nüüd ainuõige aeg Türgi korterite ja villade rabamiseks. "Praegu saab 100ruutmeetrise kvaliteetse korteri miljoniga kätte," märkis Soome, aga lisas kiiresti, et ega türklased rumalad pole ja kindlasti tõusevad nõudluse kasvades mühinal ka hinnad.

Kaanon Kinnisvara ASi nõukogu esimehe Toomas Mustimetsa sõnul tunneb eestlane ilmselgelt enim huvi Hispaania ja Bulgaaria kinnisvara vastu. "Võib öelda, et kümnest päringust kaheksa tehakse nende kahe riigi kohta," sõnas ta.

Kui Hispaanias peetakse tähtsaks mere lähedust, siis Bulgaarias pigem soodsat hinda. "Võib arvata, et Bulgaariasse liigub laenuraha sama kiiresti kui mõne aasta eest meile, mistõttu saavad kinnisvara hinnad seal liikuda ainult üles," rääkis Mustimets.

Tai ja Kreeka kinnisvaraga tegeleva Pindi Kinnisvara maakleri Pärle Seppingu sõnul on huvi üllatavalt suur isegi Tai vastu, kuigi see asub pakutavatest maadest kõige kaugemal.

"Praegu ehitatakse Tais väljade kaupa maju ja kohalikud spetsialistid ennustavad aastas 20-25protsendilist kinnisvarahindade kasvu," märkis Sepping. Ühetoalise korteri saab Tais praegu kätte umbes poole miljoni krooniga.

Kuigi välismaise kinnisvara ostubuum pole veel kätte jõudnud, ennustavad Eesti kinnisvarafirmad piiritagusele ärile lennukat tulevikku.

"Võtsime välismaale korterite vahendamise plaani seepärast, et näeme sellel äril suurt potentsiaali," märkis Uus Maa kinnisvarabüroo maakler Katja Kesselman. Uus Maa on välismaal asuvat kinnisvara vahendanud kokku poolteist aastat, teised Eesti firmad veelgi vähem.

"Kahjuks pole eestlastel veel tohututes kogustes vaba raha käes. Küll aga müüakse omal ajal siia soetatud korterid kõrge hinnaga maha ja saadud raha eest ostetakse ahvatlevat kinnisvara juba piiri taga," rääkis Mustimets.

Kesselmani sõnul on rõõm näha, et välismaale jaksab kinnisvara soetada ka keskklass, mitte ainult õhuke koorekiht. "Kõige targemad ja jõukamad on piiri taha kortereid ja maju ostnud muidugi juba kümne aasta eest," lisas ta.

Enim sõltub kinnisvara hind asukohast. "Fakt on see, et rannariba ei saa pikemaks venitada ja merevaate eest tuleb juurde maksta," ütles Kesselman. Samas pole hinna puhul eriti vahet, kas tegemist on uue või kasutatud korteriga, ning välismaal on suur osa kortereid müües möbleeritud. Rand asub tavaliselt 15 minutit kestva autosõidu kaugusel, sest päris sisemaale nõudlikud välismaalased oma raha ei paiguta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2006, 07:17
Otsi:

Ava täpsem otsing