Parteide rahastajad tuuakse nähtavale

Airi Ilisson 05. jaanuar 2007, 00:00

Selle seaduseelnõu eestvedaja, õiguskantsler Allar Jõksi hinnangul puudub Eesti õigussüsteemis organ, kes teostab erakondade rahastamise laiaulatuslikku, sisulist, järjepidevat ja sõltumatut järelevalvet.

Jõks on sel teemal korduvalt kurja häält teinud. Näiteks teeb talle tuska, et ta ei näe, kes on Keskerakonna võlakirjaemissiooni puhul erakonna rahastajad.

Erakonnaseaduse muudatuste kohaselt hakkab rahastamist kontrollima erakondade rahastamise järelevalve komisjon. Tulevikus ei tehta enam vahet valimiskuludel ja muudel erakonna kuludel, sest peaaegu kõik erakonna kulud on suunatud otseselt või kaudselt valimisedu saavutamisele.

Samuti võib komisjon kontrollida erakondade pangakontosid. Uuendusena peavad erakonnad kord kvartalis esitama komisjonile annetuste ning kulude aruande. Samuti kehtestab komisjon sularahaannetustele piirmäära.

Peaminister Andrus Ansip ütles, et ei usu läbipaistvuse kiiret tekkimist. "Ma ei tahaks olla pessimist, kui Riigikogus valitseb suur optimism ja ka õiguskantsler usub, et saab korra majja," sõnas ta. "Ise usun küll rohkem inimeste eetilisse käitumisse ja ajakirjanduse võimesse kontrollida erakondade rahastamist."

Eelnõu algatanud Riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimehe, keskerakondlase Evelyn Sepa hinnangul tuleb eelnõu esmalt rahulikult lõpuni menetleda. "Algusest peale on teada, et eelnõu tõstatab palju sisulisi ja õiguslikke probleeme. Neid aga loosungite all ei lahenda," tõdes ta.

Sepp hindas, et seadus võetakse kõige varem vastu pärast valimisi ja komisjoni töö tulemused saabuvad kõige varem järgmisel aastal.

"Poliitikud võivad ju lõppude lõpuks end täielikult paljastada, kuid alati jääb keegi, kes nõuab, et veel rohkem on vaja," lisas Sepp.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing