Rein Lang - Lapsesuu või PR-guru?

Airi Ilisson 02. veebruar 2007, 00:00

Tänavu poolesajandat sünnipäeva tähistav Rein Lang on mees, kes rabab ootamatute arvamuste ja tegudega sõna otseses mõttes jalust. Ta teeb seda säärase jõuga, et leiab iga kell rohkelt toetajaid ja veelgi rohkem vastaseid.

Avalikkusega manipuleerimine ei ole Langile mingi probleem - ta on lobeda jutu ning alati oma arvamusega. Lang on üks neist ministritest, kelle mobiiltelefoni number on iga teise kirjatsura märkmikus ning kes alati leiab kas või minuti, et ajakirjaniku küsimustele vastata. Avatus on hea PRi võlusõna ning seda Lang teab.

Ministrihärra kabinet Tõnismäel on küllaltki tagasihoidlik. Laud, kus lauaarvuti kõrval seisab sülearvuti, on piinlikult korras. Alluvad kiidavad, et koostöö sujub kenasti: minister reageerib probleemidele hästi kiirelt, vastab meilidele kas või öötundidel.

Siniste nahkdiivanitega kabinet, kus Lang külalisi vastu võtab, ei toretse just hiigelluksuses. Ühes nurgas tiksub suur antiikkell ning presidendi portree ja maakaardi kõrval hakkab silma setode kingitus - puust loosung, mille sõnumit aga välja ei loe.

Kui mainida seda loosungit juba 1979. aastal malevapäevil Langiga tutvuse sobitanud praegusele elukaaslasele Ulvi Kuusele, on kohe selge sott, kust kingitus pärineb. Nimelt meeldib Langile Kuuse sõnul kangesti reisida, kuid mitte ainult välismaal. Viimasel ajal on perekond vabad hetked pühendanud Eestimaa külaelu eri tahkudega tutvumisele. Näiteks suvel üllatas Lang mõttega minna jalgratastega Kihnu. Teoks see idee ka tehti.

"Setomaal oma sõprade juures oleme palju käinud, ööbinud põrandal ning elanud ilma elektrita majades nagu sealkandis kombeks," jutustab Kuusk. Lang ei ole mugavuste puudumise üle kurtnud.

Kui vähegi aega jätkub, algab ja lõpeb Langi tööpäev maalt - Lohusalus asuvast mereäärsest Heli külast, kus pere kümne aasta eest suvila majaks ümber ehitas. Idüll on seal täielik: maja ümber elab neli oravat ja üle muru jooksevad jänesed nagu teletupsumaal. Suvel käib põder meres ujumas ning tuleb vaadata, et kits auto ette ei hüppa.

Ühe 40minutilise intervjuu käigus on Langilt kõike seda üpris keeruline teada saada, sest alati stiilset vesti kandva ministri ülevoolavasse juttu vahele segada pole kergete killast ülesanne. Paraku on Lang jutusoonel all- ja pealilma väidetavast kohtumisest keskkriminaalpolitseis. Selle üle kurdab ka mitu tuttavat - kui Lang jutujärje enda kätte saab, on teda sealt raske kõrvale kallutada. Enamasti ei teki küsimustki, kes siis tegelikult vestlust juhib, Lang haarab ohjad oma kätte ega anna neid enam käest.

Hobide kohta viskab Lang mokaotsast: teater. Mis sellest, et ise ei jäta naljalt ühtegi uut tükki vahele. Tuttavad imestavad, kus ta küll selleks aega võtab - viimati käiski just komöödia "Beautiful Bodies" esietendusel Tartus.

Molekulina liikuvaks ideede generaatoriks nimetatud Langi saavutuste loetellu kuuluvad 1992. aastal esimese eraraadiojaama Kuku käivitamine ning hiljem lisandunud raadiojaamad Uuno ja Elmar.

Raadioasjandus on Langile tänu raadios töötanud isale hea tuttav juba lapsepõlvest. esimest korda proovis ta kätt viiendas-kuuendas klassis, mil tegi kaastööd Eesti Raadio soomekeelsetele saadetele. Ühtlasi miksis sõbraga omavahel pilasaateid kokku.

"Võitma peab, siis vilistad ise mängu," hindab Lang käimasolevaid valimisi. Ta ei tea veel, mis tulevik toob, kuid - "Nagu vanasõnagi ütleb: kui jääd liiga kauaks ühte kohta, rikud selle ära," on härra optimistlikult muutusteks valmis. Tulevikus tahab Lang oma vempudest kirjutada raamatu, eeskujudeks Jaan Kaplinski ja Gabriel Garcia Marquez.

Esmaspäeva hommik algas Tõnismäel kihina-kahinaga. Muidu nii rahuliku maja kolmandal korrusel ministri ukse taga koperdas hulk ajakirjanikke. Nad kõik tahtsid üht - kommentaari ministri sama päeva Postimehes ilmunud arvamusloole. Kas PR-trikk või mitte, kuid Lang oli teinud geniaalse, iga poliitiku valimiseelse unistuskäigu ja sattunud n-ö lambist meedia tähelepanu tulipunkti.

Algsest Postimehe tekstist võis välja lugeda, et keskkriminaalpolitseil on allilmaga sidemeid. Terve päeva oli Lang varmas selgitama, et ta juhtis tähelepanu hoopis laiemale eetilisele probleemile ning Postimees oli sellekohase lause "kogemata" välja toimetanud.

Riburada käisid pärimas Aktuaalne Kaamera, Äripäev, Kanal2, TV3. Tulemus avaldus juba õhtul, mil AK pühendas teemale pool saadet.

Kaks päeva hiljem oli Postimehes avaldatud kolumn kogunud intriige, oletusi, kriitikat Langi aadressil nii opositsioonist kui ka koalitsioonist, nii ärimeeste kui ka ametnike ridadest.

Isamaa ja Res Publica üks juhtfiguuridest Juhan Parts ristis Langi "kehkenpüks jäneseks". Pikaaegne keskkriminaalpolitseinik Koit Pikaro Keskkerakonna ridadest nimetas Langi "lärmakaks reformistlikuks lapsesuuks", kes teeb kavalat suitsukatet võimalikule rahaküsimisele raudtee erastamisel.

Iseenesest pole teravas toonis arvamusartiklis midagi üllatavat. Minister Lang on tuntud oma terava keele ning mõtete- ja sõnaderohkusega, kannab ta ju mitteametlikult Kuku raadio keskpäevase "vihkamise tunni" esiküüniku tiitlit.

Ometi on mees viimasel ajal pehmemaks muutunud ning taltunud. Kraadi võrra teravamaks läheb jutt vaid siis, kui see kaldub poliitikutele. "Tuleb kindlalt võidelda profašistliku uuskonservatismiga, mille loosungiks on "Vali kord!"," põrutab Lang. Oma konkurentide ja vastaste osas Lang väljendeid ei vali.

Kolme aasta eest ajakirjanikelt Eesti meedia vaenlase tiitli saanud Rein Lang on väitnud, et kultuuriministeeriumi tööd parandab vaid granaat, ning sõimanud läbi poliitik Marko Mihkelsoni, kui too kritiseeris "Välismääraja" saates Langi erakonnakaaslast Kristiina Ojulandi.

Ärimees Kilk võrdleb Langi otseütlejalapsega Anderseni muinasjutust "Kuninga uued rõivad", kelle suust lõpuks tõde kuuldakse.

"Kui kellegi kohta Eestis öelda "hüperaktiivne", siis Langi kohta kehtib see kindlasti," lisab Kilk, kes tahaks igalt poliitikult kuulda rohkem kriitikat oma haldusalal.

"Mitte sellist lääge-magusat moosi, mida nagu nõukaaegsest Kosmose marmelaadituubist iga päev pressitakse," lisab ta.

Reinul on komme tihti häält tõsta, aga kuna minu kombed on täpselt samasugused, oleme omavahel sulnilt läbi saanud. Olen temaga partner olnud kauem kui ükskõik kes teine. Lang on ülimalt aus, ka võõra rahaga ümber käimisel. Ja ta pole poliitikuna kõigesööja nagu paljud teised seal Toompeal. Nii et mu vana semu tundlikkus ja ausus on nüüd tänu tema positsioonile saanud vabariikliku tähtsusega omadusteks. Pane edasi, Reinu-onu!

Osa poliitikuid peab Reinu küll panikööriks. Aga vaadakem, kuidas üks või teine võimukandja tema avaldusele reageerinud on. Ma näen osas reaktsioonides selgelt närvilisust ja äratundmist.

Me peaksime justiitsministri sellisesse avaldusse väga tõsiselt suhtuma ja avatud silmadega enda ümber vaatama. Korralikel inimestel, sh poliitikutel ei ole mingit vajadust suhelda kahtlase taustaga inimestega. Kui mõni poliitik seda siiski teeb, peab ta tõsiselt kaaluma, kummal poolt trelle ta oma tulevikku ette kujutab.

Tunnen Reinu tema omaaegsest meediamaailmast, mitte poliitikuna. Ta ütleb välja asju, mida teised mõtlevad. Ta on otsekohene ja hea huumorisoonega. Rein on alati julgenud välja tulla ideedega, mis tekitavad diskussiooni. Seda konkreetset juhtumit ei tea ma üldse, kuid eks tal ole vastaseid. Poliitikamaailmas pole paraku nii, et ütled midagi ja kõik plaksutavad käsi.

Eestis on asju, millest paljud teavad, aga avalikkuse ees pole kombeks rääkida. Ometi on aegu, kus selgitus on vajalik. Kui organiseeritud kuritegevus ründab avalikult, tunneb ta end järelikult enesekindlalt. Miks? Kellele ta toetub? Ei mäleta, et viimastel aegadel oleks ühegi poliitiku väljaütlemised sellist valulist reaktsiooni põhjustanud, järelikult tabas Lang kümnesse või vähemalt "musta", kui laskurite keeles väljenduda.

Tunneme teineteist ammustelt ühistelt malevapäevadelt. Tegin Väinamere staabis kunstnikutööd ja liikusime samas sõpruskonnas. Juba seal oli ta suhteliselt ettearvamatu, uudishimulik ja teda jagus alati kõikjale. Ka praegune Rein on samamoodi täiesti etteaimamatu inimene. Igal nädalal juhtub midagi ootamatut, kuigi peaksin ju olema harjunud.

Mulle sümpatiseerivad väga tema laialdased huvid. Ta on teatri, muusika ja kino uute asjadega alati kursis ja oskab kaasa rääkida.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing