Ülo Toomsalu • 29. märts 2007 kell 22:00

Nädal Ülo Toomsalu pilgu läbi

Halloo, Narva, halloo, Kreenholm! Vaikus. Kreenholm ei vasta, sest neil pole elektrit. Nii võib minna, kui tekstiiliettevõte ei maksa ära oma võlga elektritarnijale. See tuletab mulle meelde minu asotsiaalset naabrimeest Lasnamäe päevilt, kes arvas, et tema küll ei pea mingeid arveid maksma. Kui tal vool välja võeti, vedas ta ühest teisest korterist endale juhtme, mille kaudu ikka elektrit sai. Võib-olla on Kreenholmil ka mõni sõber, kes teda hädas aitaks. Hiljem tõsteti naabrimees siiski korterist välja

Narva linnajuhid arvavad, et ettevõtte lõpp on lähedal. Hiljuti teatas Kreenholm, et koondab 800 töötajat, sest puuvillaniiti on odavam sisse osta. Varsti leiavad nad, et ka muid asju on odavam sisse osta. Olukord võib olla lihtsalt selline, et taolise suure manufaktuuri pidamine siin pole enam võimalik. Seda hoolimata sellest, et tegemist on Tsaari-Venemaa ajast pärit Narva linna tööstuse au ja uhkusega. Heameelest võib käsi hõõruda Elcoteq, kel lootus endale saada suur hulk nobedate näppudega noorikuid.

Ühel maal seitsme maa ja mere taga elas kord meediamagnaat Hans. Ühel päeval astus ta peegli ette ja küsis: "Peeglike, peeglike seina peal, kel on suurim meediakontsern ilma peal?" Peeglike vastas: "Sinu meediakontsern on suur küll, aga Eesti Meedia on suurem veel." Ei jäänudki Hansul muud üle, kui öelda, et tal on lihtsalt Eesti suurim kontsern, sest Eesti Meedia kuulub ju norralastele ja pole mingi õige Eesti kontsern.

Eile lõppes börsile astuva Ekspress Grupi aktsiate märkimine, sellele eelnenud reklaamikampaania oli muljetavaldav ja enda võimsana näitamise soov kumas selgelt läbi. Reklaame tuli uksest ja aknast - oli näha, et meediafirma mõistab kampaaniat teha. Kas kogu sellest tulevärgist ka tolku oli, selgub täna.

Lõpuks ometi sai valitsus kokku klopsitud ja Edgar Savisaar võib rahumeeli hakata auklikke Tallinna tänavaid lappima. Seekordsed valitsuskõnelused olid niivõrd pikad ja vaevalised, et nüüd on ainult kaks võimalust. See valitsus kestab vaid lühikest aega, sest koalitsiooni minnakse, rusikas taskusse peidetud, ja esimene riid on kerge tulema. Seejärel marsib Savisaar valitsusse nagu võidukas Caesar Roomasse. Teine võimalus on see, et nüüd kestab koalitsioon edukalt kuni järgmiste valimisteni, sest kamraadid on üheskoos käinud läbi tulest, veest ja vasktorudest.

Mulle meeldib uue valitsuse juures see, et seekord paistab ministrite hulka tulevat rohkem kenasid tüdrukuid, kui enne oli.

Taanis lahvatas skandaal seoses sõjaväelaste ja relvatöösturite korruptsioonimaigulise jahilkäiguga Eestis Laiusel. Meie poisid olid muidugi ka kohal, aga meid see asi ei puuduta, sest meil on korruptsiooniohtlikust olukorrast hoopis teine arusaam kui muudel rahvastel. Seda enam, et endine kaitseväe juht Tarmo Kõuts ütles, et jahil mingit juttu ei aetud.

Aga iga kord pole sõnu vajagi. Passinud Kõuts ja relvatööstuse esindaja koos lähenevat metssiga. Karanud siis siga põõsast välja, Kõuts pannud püssi palge ja tulistanud. Mööda. Relvatööstur vangutanud pead ja ulatanud Kõutsile oma Mistrali raketi. Nüüd saanud Kõuts pihta.

Hetkel kuum