Kolumn: Sportlik firma

Anti Kuiv 24. aprill 2007, 00:00

Tunnen alati piinlikkust, kui keegi suur juht või kapitalist rõhutab avalikult, et inimene on tootmisvahend või ressurss. Mitte et see vale oleks, vaid need terminid ei ole päris õiged.

Arvan, et inimene on eelkõige looja: ta loob muu hulgas suhteid, protsesse, tehinguid, tooteid, teenuseid, kasumit, kahjumit ja konflikte. Kiiresti arenevates ärides vajame täna inimesi, kes peavad mõtlema loovalt, lahendama iga päev uusi olukordi ja ülesandeid, mille kohta neil ei ole mingit taustainfot. Selliseid töötajaid küll ressursiks ei saa nimetada.

Usun, et iga organisatsioon võiks teha midagi selleks, et tema inimesed suudaksid pärast tööpäeva lõppu oma huvide ja hobidega tegeleda, et nad teeksid pärast tööd midagi, mis tasakaalustaks nende elu. Sport on üks hea võimalus.

Meie firma ei olegi midagi väga erilist teinud. Aktiivne eluhoiak on meie töötajates kujunenud aja jooksul ja iga inimene ikkagi on ise oma motivatsiooni looja.

Meil on traditsioon korraldada igal aastal korralikud talvepäevad - kogu firma läheb linnast maale ja terve nädalalõpp on kvaliteetselt sisustatud. Viimastel aastatel oleme tavapärase trallitamise ja napsitamise kõrvale hakanud korraldama meeskonnakoolitusi. Paar aastat tagasi tuli meeskonnakoolituse ühe osana tiimidel läbida ka kohalikus spordihallis eri spordialasid. Seal küll venitati välja mitu hüppeliigest, kuid sellest sündmusest hakkas idanema uus idee.

Selgus, et meil on palju spordihuvilisi inimesi. Mõeldud-tehtud. Mõne kuu möödudes rentisimegi Tallinnas Kalevi spordihalli ja organiseerisime oma töötajatele ja klientidele ühe toreda spordilaupäeva. Kogu korraldus oli, nagu ühel soliidsel kergejõustikuvõistlusel olema peab. Üritus õnnestus igati ja selle aasta märtsis toimus see juba teist korda, osavõtjaid oli ligi kaks korda rohkem ja päev veelgi sisukam. Vahetult enne tänavust spordipäeva korraldasime küsitluse oma töötajate ja klientide - ligi 600 arvuti- ja koduelektroonika edasimüüja - seas.

Selgus, et enamik meie inimesi tegeleb tervisespordiga iga nädal, meil on tõsiseid korvpallimängijaid ja jooksjaid, meie inimesed osalevad tuntud jooksusarjades, samuti lööme kaasa partnerite suvepäevadel spordimeeskonnaga. Kindlasti tahame oma traditsioone jätkata. Ilmselt võiks küsida, mis kasu sellest firma saab. Aga mida tähendab kasu ja miks peab alati kasu saama? Kui inimesed saavad tegeleda millegi meeldivaga, siis see ongi väga suur kasu.

Uue töötaja leidmisel on meil alati need kandidaadid eelisseisus, kellel on välja kujunenud huvid ja hobid ning isiklik elu on sisse seatud. Selline inimene jääb kindlasti pikemaks ajaks tööle.

Usun, et inimene peaks kindlasti tegelema mingi hobiga, väga hea, kui see hobi on sportlik. Huvitav, vaimule ja kehale teistlaadi pinget pakkuv tegevus parandab kindlasti töövõimet ja tuju. Ei maksa endale väita, et aega ei ole, aega on kõigil inimestel ühepalju.

Kes teeb, see jõuab.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:30

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing