Agnes Ojala • 6. august 2007 kell 7:12

Maarja Mändmaa: riigi raha ei saa nagu võid ühtlaselt jagada

Eesti Päevalehele intervjuu andnud endine sotsiaalministeeriumi kantsler Maarja Mändmaa peab riigisektoris probleemiks raha ebaotstarbekat kasutamist ja ametkondade killustatud tegevust.

Tema sõnul on riigis ministeeriumide näol 11 vürstiriiki, mis omakorda hargnevad ametiteks, lisaks veel 240 ringis kohalikke omavalitsusi. "

Ekskantsler leiab, et riigi toimimismehhanismid on liiga aeglased: "Selles valdkonnas pole kiireid lahendusi võimalik saavutada. Tulemus tuleb nii aeglaselt ja kohati tundub hästi raske ennast motiveerida. Selleks, et ülehomme ehk siis kolme aasta pärast tulemus saavutada, pead sa täna hakkama tegutsema."

Mändmaa sõnul on probleem ka see, et riigiametnikel on töö suhtes kummaline hoiak. "Arvan, et päris palju on neid ametnikke, kellele on eri lisatasude näol võimalik väga suurt palka kokku "keevitada". Aga küsimus on põhimõttes, millega inimesed avalikku teenistusse sisenevad, ja see kuvand, mis on sellest teenistusest loodud. Pigem ollakse orienteeritud ju sellele, et aega on, küll jõuab, praegu mu töötasu sellest väga ei sõltu, mida ma teen. See on see mure," lisas ta.

Hetkel kuum