Samm efektiivsuse poole - väärtusahela kaardistamine

Aleksander Miina 29. august 2007, 00:00

Kulusäästliku tootmise üks põhitõdesid on raiskamise (inglise keeles waste) eemaldamine protsessist.

Väärtusahela kaart fikseerib ettevõtte, tootegruppi või osakonna protsessid, materjali vood ning informatsiooni vood ning selle kaudu aitab määrata raiskamist süsteemis.

Protsessid on näidatud kastidena, nooled ühendavad kaste. Protsesside vahel on näidatud nendevaheline laokogus. Lisaks on diagrammil toodud protsessi tarne aeg, mis on jagatud väärtust lisavaks ja väärtust mittelisavaks ajaks.

Kindlasti osa asju, nagu näiteks materjalide ja komponentide transportimine, ei ole võimalik eemaldada täielikult ühest protsessist. Selliseid tegureid kutsutakse väärtust mittelisavateks, kuid vajalikeks tegureiks. Neid ei saa täielikult ära võtta, kuid neid on vaja vähendada nii palju kui võimalik.

Meetod koosneb kahest etapist. Esimese etapina ettevõte kujutab nii-öelda hetke seisu kaardi (Present State Map), mille analüüsi tulemusena kujundatakse tuleviku visiooni või tuleviku seisu kaardi (Future State Map).

Hetke seisu kaart annab kiire ülevaade sellest, kuivõrd hästi ja efektiivselt toimub protsess: on näha, kui palju pooltooteid on operatsioonide vahel ning kui palju toodete kogu tootmisaeg on suurem ajast, mida on tegelikult vaja detailide töötlemiseks. Tuleviku seisu kaart aitab kõigepealt kujundada soovitava protsessi paberikandjal, analüüsida teda, vajadusel muuta veel ja alles siis alustada ellu viimisega.

Väärtusahela kaardistamise meetod on väga paindlik. Seda on võimalik kasutada nii tootmises kui teenidussektoris. Teeninduse väärtusahela kaart näeks sellisel juhul välja rohkem kui ainult informatsiooni voog, kuid kindlasti seal esineb ka "töötlemise staadiume" - dokumentide loomine ja muutmine. Ning pooltoodangu ladu protsesside vahel on dokumentide kogus, mis seisab kahe etapi vahel.

Kõnealune meetod on lihtne, ei vaja erilisi teadmisi või oskusi ning nõuab ainult aega, kalkulaatorit, paberit ja pliiatsit. Aga seevastu tulemus võib olla üllatavalt tõhus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:34
Otsi:

Ava täpsem otsing