Uus traktorimark kinnistab ennast Eestimaa turule

Ilmar Karjane 29. august 2007, 00:00

Eesti turule on jõudnud Koreas valmistatud Kioti-nimeline traktor, millel Euroopas on mitmeaastane müügi- ja töökogemus.

Kindlasti on selle eduka müügi üks argument soodne hind ja masina käsitsemise lihtsus. Eestis müüdi 2005. aastal kaks, mullu 22 ja tänavu esimesel poolaastal 10 Kiotit.

Kioti sarnaneb suuresti Kubota traktoriga, millelt on palju üle võetud. Pole ka imestada, kuivõrd Daedong valmistas mõned aastad traktoreid Korea turule Kubota litsentsi alusel. See on nüüd aga möödanik. Kioti sarnasus Kubotaga on vaid värvis, tehnilises osas on olulisi erinevusi. Pealegi on Kubota ja Daedong nüüd juba konkurendid.

Aastatoodanguga 25 000 traktorit on Daedong lapsekingadest välja kasvanud. Üldse valmistatakse Kiotisid kolm seeriat: LK- CK- ja DK-seeria. Mootori võimsused on 20-90 hj, vahedega 5 hj, kabiiniga või turvakaarega. Traktoriga koos saab osta ka mitmesuguseid haakemasinaid nagu niidukid, rehad, kultivaatorid, kopad jm.

Kioti hobujõu maksumus, võrrelduna teiste lääne traktoritega, tundub esmapilgul küll väike, kuid mitte ahvatlevalt väike. Eestis 2003. aastal müüdud 91-110 hj veojõuklassi traktorite hobujõud maksis keskeltläbi veidi üle 6000 krooni. Seejuures nimetatud võimsusklassi NH ja MF traktorite hobujõu maksumus jäi alla 4500 krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing