Eleri Lopp • 30 august 2007

Palgad tõusid aastaga üle 20 protsendi võrra

Kalapüük on ainus sektor, kus palgad on langenud. Kõikides teistes sektorites on palk tõusnud. Hotellide ja restoranide palgad tõusid teistega võrreldes vähem. "Hotellide palgad on nagu vesi tammi taga. Järgmise aasta suve algul on oodata 20protsendilist palgatõusu," sõnas Baltic Hotel Group OÜ-le kuuluva Vana Wiru hotelli tegevjuht Raido Pikkar, lisades, et palgatõus tuleb viivitusega, kuid suur.

Pikkari sõnul pole hotellides palju tipp-palku, mis keskmist üles keriks. Tööjõud on Pikkari sõnul kahanemas, kuid palkadele tuleb tema sõnul surve pigem klientidelt kui tööjõult.

Go Spad pidava Legendijuhtimise ASi tegevjuht Tarmo Sumberg hotellinduses suuremat palgatõusu aga ei ennusta. "Pakkumise järsk kasv on tekitanud põhjendamatult suured palgad. Tööjõu kasv pole nii suur kui vajadus," sõnas Sumberg. Siiski usub Sumberg, et palgad tõusevad hotellinduses samuti kui mujal. "Kõige rohkem mõjutab palgatõusu üldine palkade kasv," sõnas Sumberg.

Eesti ühe suurema põllumajandusettevõtte Estonia OÜ tegevjuht Ain Aasa ootab üldisest konkurentsist ajendatud palgatõusu rahunemist, mis ei tulene põllumajanduse tootlikkuse tõusust. "Üritame maksta Eesti keskmisele palgale lähedast palka, et töötajaid kinni hoida," ütles Aasa. Põllumajanduse tööjõudu võtab Aasa sõnul ikka ehitus.

Tartu Ehitus ASi tegevjuhi Jaak Keerbergi sõnul peatub palkade tõus, kui üldine kasvutempo turul aeglustub. "Väga suurt palga kasvu ehituses ei ole ega tule lähiajal," sõnas Keerberg.

Hetkel kuum