Eleri Lopp • 18. september 2007
Jaga lugu:

Kirik nõuab riigilt 'Surmatantsu' tagasi

Õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise ja kompenseerimise Tallinna linnakomisjon otsustas mullu 25. oktoobril Niguliste kiriku inventari mitte tagastada, sest kirikuinventar ei kuulu komisjoni hinnangul omandireformi aluste seaduse kohaselt tagastatavate objektide hulka, kirjutas Eesti Päevaleht.

"Kirikut ehk sakraalehitist ei saa käsitada üksnes selle seinte, põrandate ja lae kaudu, vaid tähenduse ja sisu annavad sellele atribuutika ja pühitsetud esemed," ütles volikirja alusel kirikut halduskohtus esindav Vahur Glaase.

Tema sõnul ei ole teiste, nii Tallinnas kui ka mujal Eestis EELK-le tagastatud kirikute puhul kirikuinventari kirikust eraldatud ning kõik varad on tagastatud tervikuna.

Ajaloolane ja kunstiteadlane Jüri Kuuskemaa ütles aripaev.ee-le, et on vastu nii Niguliste kiriku kui ka "Surmatantsu" andmisele kirikule.

"Kui vaadata asja laiemalt, siis EELK on nõudnud terve Niguliste endale saamist, mitte ainult "Surmatantsu"," sõnas Kuuskemaa. "Mina olen selle vastu."

Ajalooteadlane ei soovinud spekuleerida "Surmatantsu" väärtuse üle, kuid nimetas viimast väärtuslikumaks kui Vincent van Goghi "Päevalilled". "Kui mõne suurmehe maali väärtus maailmaturul on 120 miljonit dollarit, siis "Surmatantsu" väärtus on kümme korda rohkem," seletas Kuuskemaa. Ta oli ka skeptiline, et "Surmatants" võidakse müüa. "Kui Eesti riik läheb pankrotti, siis võib-olla tõesti müüakse "Surmatants" maha," ütles Kuuskemaa.

Jaga lugu:
Hetkel kuum