4. oktoober 2007 kell 10:12

Kuldkepp: oleme igasugu vigureid teinud, et venelasi siia sõitma meelitada

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni peasektretäri Toivo Kuldkepi sõnul on Eesti ühinemine Schengeni viisa- ja õigusruumiga ainult positiivne, sest nüüd tulevad tema sõnul loodetavasti Eestisse ja läbi Eesti ka Vene vedajad sõitma.

„Kaubavedajad said ka enne ilma passita liikuda Euroopa Liidu riikides. Kuid Schengeni liitumine on positiivne just selles mõttes, et Venemaalt tulevatele vedajatele muutub Euroopa Liidus liikumine nüüd mugavamaks,“ kommenteeris Kuldkepp.

„Probleem on hetkel selles, et Vene vedajaid ei tule juurde, nad ei usalda oma riiki ning üritavad siia oma kapitaliga ettevõtteid luua. Meie vedajate osakaal on hetkel kuskil 70-75%, ideaalne oleks, kui see oleks pooleks, sest turg peaks olema tasakaalustatud,“ märkis Kuldkepp ning lisas, et loodetavasti tulevad nüüd kas siis Eestisse või läbi Eesti sõitma ka Vene vedajad.

„Siis ei peaks piiri peal enam passima. Oleme igasugu vigureid teinud, et venelasi siia sõitma meelitada, kuid kui majandushuvi pole, siis asi ei liigu. Vene sisevedudel on hinnad kõrgemad kui rahvusvahelistel, samuti on Venemaal suur veoautode puudus,“ kommenteeris Kuldkepp.

„Kui Eestis elab laias laastus 1,4 miljonit inimest ning meil on veoautosid kuskil 7000, siis Venemaal elab umbkaudselt 140 miljonit inimest ja autosid on neil 20 000, kuid peaks olema vähemalt 600 000, ma mõtlen just raskeveokeid. Nad on ju arenenud riik, mitte mingi Namiibia,“ märkis Kuldkepp.

„Schengeni viisa- ja õigusruumiga liitumises ei näe ma midagi negatiivset, mida vähem takistusi piiril, seda parem,“ võttis Kuldkepp teema kokku.

Hetkel kuum