Saku rahakraanid ummistuvad

Tarvo Vaarmets 29. november 2007, 00:00

Kolmandas kvartalis mõjutasid teiste hulgas ka Sakut negatiivselt erinevad kehtestatud müügikeelud. See tõi ettevõtte teatel kaasa ka tarbija maitseeelistuse muutuse - kvaliteetmarkide asemel haarati enam odavama kategooria ja kangemate jookide järele. Samuti on kulusid oluliselt tõstnud tooraine hüppeline kasv maailmaturul.

Sellest johtuvalt teenis Saku Õlletehas septembriga lõppenud kvartalis vaid 5,2% suurema käibe kui mullu samal perioodil. Puhaskasum tegi aga veelgi väiksema nõksatuse ning kosus 0,7% võrra.

"Alkoholimüügikeeld on jätnud päris tugeva jälje, samuti ei olnud september kõige soojem," tõi Hansabank Marketsi analüütik Triinu Viilup mõned paigalseisu põhjused.

"Meie ootustele jäid tulemused natuke alla, midagi väga suurepärast küll ei tulnud," märkis Viilup. Tema sõnul võib olukord järgmisel aastal veelgi raskemaks muutuda, kuna siis on ootamas päris korralik aktsiisitõus. Aasta algusest kümme protsenti ja hiljem sellele veel viiendik otsa.

"Küsimus on, kuidas tarbija muudatustega kohaneb," ütles Viilup ja täheldas, et õllesegmendi survestamisele võib mõningast leevendust tuua näiteks vee ja siidrite müük, aga ka eksport eelkõige Soome.

Ka LHV Balti analüüsiosakonna juht Erki Kert tõdes, et Saku kolmanda kvartali tulemused jäid varem tehtud ootustele umbes viiendiku võrra alla nii käibe kui kasumi osas.

"Nagu näha, on Tallinna alkoholipoliitika Saku tulemustesse hammustanud märksa valusamalt kui oskasime oodata," viitas Kert kolleegiga sarnaselt ühele peapõhjusele ning tõi välja sellegi, et turul on toimunud Saku jaoks väga ebameeldivad muutused, kus üha enam eelistatakse odavama hinnaklassiga kangemaid õllesid ning kanget alkoholi.

"Karta võib, et ka lähitulevikus kulgeb see trend Saku jaoks ebasoodsas suunas. Nõrgem premium-toodete müük mõjutab negatiivselt nii käivet kui kasumlikkust," viitas ka Kert eesootavale võimalikule hallajale. Kuna alkoholimüügipiirangud mõjutavad aasta viimast kvartalit, erinevalt eelmisest, kõigi kolme kuu vältel, siis alandab LHV tema sõnul nüüd ka Saku neljanda kvartali prognoose.

Saku Õlletehase juhatuse esimees Ireneusz Smaga väljendas aga siiani kestnud aasta tulemuste üle heameelt, võrreldes ettevõtet konkurentide näitajatega.

"Oleks patt mitte rahul olla, kui oleme teinud selles äris praegu jõuliselt parima tulemuse, seda nii kasumi suuruse kui ka kasumi kasvu osas," rääkis Smaga ning lisas, et äriliselt on ettevõtte rasketest majandustingimustest võitjana välja tulnud.

Kuigi üheksa kuu lõikes on Saku numbrid tõepoolest ilusamad ja kasv kiire, suutis kodumaine konkurent A. Le Coq emaettevõtte Olvi aruande järgi kolmandas kvartalis käivet siiski Sakust veidi kiiremini kasvatada. Ka ärikasumi osas jäi Tartu õlletootja peale.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing