Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ehala: kas umbkeelsed eestimeelsed on lahendus?

  Eesti keeleteadlane ja õppejõud Martin Ehala tõstatas täna oma avalikul loengul küsimuse, kas viimasel ajal levinud mõiste venekeelsed eestimeelsed on integratsiooni seisukohas lahenduseks.

  „Eestikeelsus ja eestimeelsus on lahutamatud! Viimasel ajal on tekkinud mõiste venekeelsed eestimeelsed, kes keelt ei räägi, aga kuuluvad siia. Kas me aktsepteerime seda? Kas on võimalik olla umbkeelne ja eestimeelne? Kas umbkeelsed eestimeelsed on lahendus?“ tõstatas Martin Ehala täna oma Tallinna Ülikoolis toimunud avalikult loengul "Katariina kolledž ja Eesti keelepoliitika" küsimusi.
  „Iga inimene Eestis räägib mitmeid keeli ja üks neist keeltest on eesti keel. See on üheks tuumväärtuseks. Iga inimene Eestis räägib eesti keelt, see on olnud läbi aegade nii ja see on osa eesti kultuuriruumi vaimust,“ märkis Ehala.
  Samuti lisas ta, et pole põhjust luua eraldi Katariina kolledžit, vaid piisaks keskusest mis jagab vajalikku tugiinfot. Lisaks on vaja ka spetsiaalselt eesti keelt mitte oskavate vene noortega tegelevaid õppejõude.
  Lisaks peaksid Helme sõnul ülikoolid rahvusvahelistumisele keskenduma pigem magistri- ja doktoriõppes. "Akadeemiline alltöövõtt pole Eesti kõrgharidusele jätkusuutlik. Kui ülikoolid otsivad kust tahes inimesi kooli õppime, peaasi, et nad maksavad, see pole õige! Eesti ülikoolid peavad ligi tõmbama vaid kõige võimekamaid noori välismaalt. Rahvusvahelistumisele keskenduma magistri-ja doktoriõppes. Mitte bakalaureusekraadide puhul," märkis Ehala ning lisas, et tasulise õppe kahanemine tuleks kompenseerida riigieelarvest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: tööturu tulevik on rohkem kui hämar
Olukord tööturul on siiani püsinud suurepärane, ent oodatav majandusaktiivsuse aeglustumine seab sama trendi jätkumise küsimärgi alla, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Olukord tööturul on siiani püsinud suurepärane, ent oodatav majandusaktiivsuse aeglustumine seab sama trendi jätkumise küsimärgi alla, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Cleveron Mobility saab uue nime
Aprillis Cleveronist eraldunud isejuhtivaid robotkullereid arendav ettevõte Cleveron Mobility AS võtab kasutusele uue brändinime Clevon. Ettevõtte ametlikuks nimeks äriregistris jääb endiselt Cleveron Mobility AS.
Aprillis Cleveronist eraldunud isejuhtivaid robotkullereid arendav ettevõte Cleveron Mobility AS võtab kasutusele uue brändinime Clevon. Ettevõtte ametlikuks nimeks äriregistris jääb endiselt Cleveron Mobility AS.
Reaalajas börsiinfo
Bigbank: majanduses pole midagi seisma jäänud
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Arsenali keskuse jaotamata kasum ligineb 5 miljonile eurole
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse abikaasa, kunagise mõjuka reformierakondlase Rain Rosimannuse osalusega Arsenali keskuse omanikfirma teenis mullu 730 000 eurot kasumit ning kokku on Arsenal Center OÜ-l jaotamata kasumit kogunenud ligi 4,7 miljonit eurot.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse abikaasa, kunagise mõjuka reformierakondlase Rain Rosimannuse osalusega Arsenali keskuse omanikfirma teenis mullu 730 000 eurot kasumit ning kokku on Arsenal Center OÜ-l jaotamata kasumit kogunenud ligi 4,7 miljonit eurot.
Eesti 200 lahkub Narva koalitsioonist
Eesti 200 lahkub Narva linna koalitsioonist, sest juhtimiskultuuri ja väärtuste erinevus Katri Raiki nimekirja esindajatega osutusid ületamatuteks, vahendab erakond pressiteates.
Eesti 200 lahkub Narva linna koalitsioonist, sest juhtimiskultuuri ja väärtuste erinevus Katri Raiki nimekirja esindajatega osutusid ületamatuteks, vahendab erakond pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.