3. jaanuar 2008 kell 16:46

Igapäevane joomine võib muuta seksuaalset orientatsiooni

Alkoholi mõjul muutuvad meessoost kärbsed palju kiimasemaks ning seksuaalselt lodevamaks. USA Penn State’i ülikooli teadlased näitasid geneetiliselt muundatud äädikakärbeste peal selle muutuse füsioloogiat.

Neli uut sellealast avastust ilmusid eile artiklina teadusajakirjas PLoS ONE, kuid nende avastuste valgusel on terve rida võimalusi edasisteks uuringuteks.

Tegu on esimese uuringuga, kus kirjeldatakse kroonilise alkoholismi mõju äädikakärbestele. „Pole olnud kindlaid andmeid füsioloogia kohta, mis kinnitaks erinevaid teooriaid alkoholi tarvitamise mõjude kohta. Me kasutasime äädikakärbeste näol sobivat mudelit, mille peal oli võimalik teha laborikatseid,” selgitas uuringu juht, bioloogia ja neuroteaduste professor Kyung-An Han.

Seda uuringut on võimalik kasutada baasina, mille pealt minna edasi teiste loomade, aga ka inimese uurimisega.

Hani töö erinevus võrreldes varasematega seisnes selles, et kärbsed said iga päev etüülalkoholi. Olukord pidi meenutama alkohoolikute joomaharjumusi.

Jälgiti mitmeid tegureid, mis võivad mõjutada etanooli füsioloogilisi mõjusid, muuhulgas geneetilist tausta, muudatusi rakkudes, vanust ning varasemat joomakogemust.

Nii näiteks selgus, et äädikakärbsed, kes varem eelistasid miilustada emaste kärbestega, hakkasid pärast päevase etanoolikoguse saamist ka omasoolistega läbi käima. „Me tegime kindaks kolm molekuli, mis mängivad olulist rolli selles, miks alkoholi mõjul kõik piirid langevad,” ütles Han.

Ühes eksperimendis kasutati transgeenseid kärbseid, kelle ajus oli võimalik neurotransmitter (aine, mis osaleb närviimpulsi ülekandel) dopamiini välja lülitada, kui viia temperatuur täpselt 32 kraadile Celsiuse järgi.

„Kui temperatuuri polnud muudetud, olid etanooli saanud äädikakärbsed varjamatult huvitatud teistest meessoost kärbestest. Kui dopamiini ülekanne ajus temperatuurimuutuse tõttu peatati, oli huvi teiste meessoost kärbeste vastu vaevumärgatav,” kirjeldas Han. „Seega oli dopamiin peamine ajend alkoholist põhjustatud omasoohuvis.”

Teine avastus seisneb selles, et mida rohkem kärbsed alkoholiga kokku puutusid, seda enam tuli ka ette suhteid meessoost kärbeste vahel. „Kui alkoholi tarbimine muutub aina meeldivamaks, tegeletakse sellega ka sagedamini ning seda tõenäolisemalt saab sellest harjumus,” selgitas Han.

Uuring näitab ka, et seksuaalkäitumine ei kujune välja mitte organismi arengu käigus, vaid see võib olla mõjutatud ka hilisematest keskkonnamõjudest, kärbeste puhul siis alkoholist, rääkis Han.

Kolmandaks selgus, et ka kärbestel tekib kroonilise alkoholitarvitamise käigus tolerants alkoholi uinutava mõju suhtes.

Alkoholi mõjul tekkinud läbikäimine meessoost kärbeste vahel oli otseselt mõjutatud vanusest. Mida vanemaks kärbsed said, seda enam olid nad alkoholist mõjutatud.

Keskealised ja vanad meeskärbsed (vanusega 2-4 nädalat) olid altimad meessoost kärbeste vahelistele suhetele võrreldes just täiskasvanuks saanud meessoost kärbestega, kelle vanus oli neli päeva.

Hetkel kuum