Vikipeedia asutaja lõi otsingumootori

07. jaanuar 2008, 10:05

Elektroonilise entsüklopeedia Vikipeedia
üks looja Jimmi Wales lõi otsingumootori, mis on avatud alates tänasest,
kirjutab ajaleht The New York Times.

Walesi sõnul plaanib ta otsingumootori arendamisel kasutada nn wiki mudelit, kus peamine töö tehakse ära vabatahtlike poolt. Otsingumootorisse saab aadressilt www.wikia.com.

Süsteem kasutab ka sotsiaalsetest internetikommuunidest pärit põhimõtteid ja kasutajad saavad otsustada, kelle arvamused on kõige mõjukamad.

Kümne külastavama veebilehe hulka kuuluva Vikipeedia edu on tõmmanud ka Walesi uue eksperimendi, mida nimetatakse Wikiaks, vastu tohutu tähelepanu. Walesi sõnul tahab ta luua läbipaistvama otsingumootori kui näiteks Google ja teised otsingumootorid, kelle otsingute tulemuse reastamise algoritmid on salajased.

Skeptikute sõnul meelitab Wikia spämmereid ligi, kes üritavad mootoris oma lehti kõrgematele tulemustele trikitada. Walesi sõnul selgub kahe aasta jooksul, kas süsteem toimib soovitud viisil ja kas see on konkurentsivõimeline.

Wikia alustab arvutiga koostatud otsingu tulemuste näitamisega, mis hiljem kujundatakse ümber vastavalt kasutajate hinnatutele. Teenust võivad kasutada kõik, Wikiaga liitunud ja sisse loginud inimesed saavad otsingutulemusi hinnata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. January 2008, 10:15
Otsi:

Ava täpsem otsing