Euroopa Keskpank ei kiida heaks Islandi euro-plaane

14. veebruar 2008, 15:22

Euroopa Keskpank ei toeta euro ühepoolset
kasutuselevõttu riigis, mis eurotsooni ei kuulu, ütles Euroopa keskpanga
nõukokku kuuluv Jürgen Stark Islandi kaubanduskojas toimunud kohtumisel.

„See oleks kahjulik nii sellele riigile kui eurotsoonile, kui ELi liikmesriigil või tulevasel liikmesriigil lubataks „lõigata” lühemat teed pidi eurotsooni, selle asemel et järgida ametlikku „teekaarti”,” ütles Stark.

Briti majandusleht Financial Times kirjutas täna kuidas Islandil võtab hoogu debatt euro hiiliva käibeletuleku üle.

Nimelt taotles riigi suurim pank Kaupthing, mille varad küünivad 56 miljardile eurole, Islandi keskpangalt luba heitlikust Islandi kroonist loobuda ning oma arvepidamises eurole üle minna. Keskpank keeldus, ehkki Islandi investeerimispank Straumur oli varem teatud ulatuses taolise loa saanud. Eurole üleminekust oleks huvitatud ka mitmed muud 300 000 elanikuga Islandi ettevõtted.

Islandi pangad õigustavad oma eurole ülemineku soovi sellega, et see vastaks paremini nende äritegevuse laienemisele Islandist väljapoole. Ühtlasi annaks selline samm vahetuskursi osas suurema kindluse kui Islandi kroon ja suurendaks rahvusvaheliste investorite usaldust.

Islandi majandust käsitleva sõltumatu raporti autor Richard Portes leiab, et ühepoolse eurole ülemineku kulud – sealhulgas valitsuse emissioonituludest (seigniorage) ilmajäämine, oleksid kasudest palju väiksemad. Kasude hulka loeb ta kaubavahetuse ja investeeringute kasvu, tehingukulude vähenemise ning juurdepääsu suurematele ja likviidsematele kapitaliturgudele.

Euroopa Liiduga liitumisplaani Islandil praegu ei ole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. October 2008, 13:20
Otsi:

Ava täpsem otsing