Rehe: laenuportfelli kasvutempo ületab kahekordselt säästmist

18. veebruar 2008, 12:06

Sampo Panga juht Aivar Rehe ütles
aripaev.ee-le, et laenuportfelli kasvutempoga võrreldes on kahekordne vahe
säästmise kahjuks, kuid pank otsib uut tasakaalu.

„Kokkuvõtlikult on säästmine püsinud. Üritame säästmist tähelepanu alla tuua,“ ütles Rehe. „2005-2006. aastad oli uute kodude loomise tippaeg ning see mõjutas säästmist. Hoiuste pool on stabiilne ning on ka kasvanud,“ rääkis ta.

„Laenuportfelli kasvutempoga võrreldes on kahekordne vahe säästmise kahjuks,“ ütles ta. Rehe tõdes, et säästmine on vajalik, kuid tasakaal läks käest ära 2005. aastal kui tekkis negatiivne nihe. „Laenamisega läksime tippu kahe aastaga, arenenud maad jõudsin sinna 5-6 aastaga,“ ütles ta.

„Otsime uut tasakaalu, see protsess võtab aega 3-5 aastat,“ märkis Rehe.

Rehe arvab, et inflatsioon pole hoiustamist negatiivselt mõjutanud, kuna keskmised palgad on siiski massides kasvanud. „2007. aastal oli tugev palgakasv – palgad ja inflatsioon on käinud käsikäes,“ ütles ta.

„Eelmisest suvest oleme mõneti laenutegevust pidurdanud ning säästmise sõna esile toonud,“ rääkis Rehe. „Laenamine ikkagi prevaleerib hoiuse üle, kuid see suhe läheb normaalsemaks,“ ütles ta.

Sampo Panga 2007. aasta majandusaruande järgi kasvas laenuportfell eelmise aasta jooksul turu jahtumise kiuste 57 protsenti ehk ligi 30 miljardi kroonini, hoiused kasvasid aasta jooksul 31 protsenti, ulatudes 16,5 miljardi kroonini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. February 2008, 12:06
Otsi:

Ava täpsem otsing