Eesti ekspordil järjest raskem konkurentsis püsida

Agnes Ojala 12. märts 2008, 11:45

SEB täna avaldatud Ida-Euroopa
majandusülevaatest selgub, et hetke majandusseisus läheb eksportivatel
ettevõtetel konkurentsis püsimine järjest raskemaks, teatas pank.

SEB majandusanalüütik Rita Eier sedastas, et globaalne majanduskasvu pidurdumine langeb Balti riikide jaoks majandustsükli tundlikusse aega, kuna sisemaine nõudlus on hakanud samaaegselt aeglustuma - suuresti tänu karmimatele laenutingimustele.

Samal ajal on kolm Balti riiki viimastel aastatel kaotanud oma konkurentsivõimet märgatava palgakasvu ning inflatsiooni kiirenemise tõttu. Lisaks on kõik nende valuutad seotud euroga ning sellega seoses viimasel ajal märgatavalt tugevnenud. Siiamaani on Balti riikide eksport vaatamata nendele asjaoludele suhteliselt hästi vastu pidanud. Sel aastal on ekspordi suurendamine veelgi suurem väljakutse, kui USA majanduslanguse mõjud jõuavad ka Euroopasse.

Eesti majanduskasv aeglustus 2006. aasta lõpu 11 protsendilt 4,8 protsendini 2007. aasta lõpul. See näitab, et majandus kohaneb sisemiste protsesside mõjul. Käes on täistööhõive ning see seab omad pakkumispoolsed piirangud majanduskasvu jätkumisele – kuna töötajaid juurde ei ole võimalik võtta, ei saa toodangu kasv jätkuda samas tempos kui siiani.

Töötajate nappus on viinud väga kiireks palkade kasvu, mis sai alguse ehitussektorist kui kõige enam töötajate nappuse käes kannatanud valdkonnast ning levis sealt mujale. Palkade kiire kasv on omakorda pannud surve alla ettevõtete kasumid, mille vähenemine ongi käivitanud majandustsükli kasvumäärade kahanemise faasi.

Loe ka online-intervjuud Ruta Eieriga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. March 2008, 11:45
Otsi:

Ava täpsem otsing