Keskpangad võivad teha valuutaturgudele interventsiooni

14. märts 2008, 10:05

Dollari kursi kiire kukkumine viimastel
nädalatel suurendab võimalust, et suurte riikide keskpangad võivad sekkuda
valuutaturgudele, usuvad investeerimispangad Morgan Sytanley ja Goldman
Sachs.

„Meie oleme valvel,” lausus Bloombergile Morgan Stanley valuutaturgude peastrateeg Stephen Jen, ehkki tema sõnul pole dollari langemine jeeni ja euro suhtes valuläve veel ületatud. Dollar langes eile esmakordselt pärast 1995. aastat alla 100 jeeni dollar ning euro kerkis üle 1,56 dollari.

Nii ettevõtete juhid kui ka poliitikud kogu maailmas on muutunud dollari nõrgenemise tõttu väga murelikuks. Toyota Motorsi president Katsuaki Watanabe lausus juba 7. märtsil, et tugev jeen teeb autotootjate olukorra pingeliseks. Muret dollari nõrgenemise pärast on väljendanud nii Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet kui ka Jaapani rahandusminister Fukushiro Nukaga. USA rahandusminister Henry Paulson kinnitas, et toetab „tugevat dollarit”, aga keeldus Washingtonis toimunud pressikonverentsil midagi täpsustamast.

Ükskõik millise seitsme tööstusriigi (G7) keskpankade sekkumine valuutaturgudele oleks esimene pärast 2000. aasta septembrit, mis sooritati siis nõrga euro toetamiseks. Uudisteagentuuri hinnangul on kõige enam valuutaturgudele sekkumise poolt Jaapani keskpank.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. March 2008, 10:05
Otsi:

Ava täpsem otsing