Juske: Tallinn on end juba lõhki laenanud

Hille Tressum 24. aprill 2008, 14:24

Sotsiaaldemokraatide hinnangul ulatub
Tallinna võlakoorem täna juba 70 protsendini jooksva aasta tuludest, kuigi
seaduse kohaselt võib see olla vaid 60 protsenti.

Tallinna sotsiaaldemokraatide esimehe Jaak Juske sõnul on pealinn end Keskerakonna juhtimisel lõhki laenanud, uus hiigellaen viiks linna majanduse jätkuva jahtumise korral makseraskustesse.

"Tallinna ametlik laenukoormus on sel aastal 46 protsenti. Samas on linn sõlminud uljalt nn PPP-projekte, neist kõige kuulsamad kindlasti koolide remondilepingud. Taoliste pikaajaliste lepingutega erakapitali kaasamine linna arendamisse ei ole iseenesest keelatud. Valla- ja linnaeelarve seaduse kohaselt on aga tegemist linnale võetud rahaliste kohustustega ehk võlakoormuse suurendamisega. Nii tõstavad PPP-projektidega võetud kohustused pealinna tegeliku laenukoormuse 70 protsendini. Plaanitav miljardilaen suurendaks seda numbrit veel kümne protsendi võrra," rõhutas Juske.

"Laenuralli asemel tuleb keskerakondlikul linnavõimul asuda riigi eeskujul oma kulutusi kärpima. Ja mõttetuid kulutusi on linnaeelarves küllaga, olgu selleks siis üüratu propagandaeelarve, Kalevipoja kuju püstitamine merre või Piritale uue kalli haldushoone ehitus. Täna saab Tallinna jaoks olla ainuke lahendus negatiivse lisaeelarve koostamine, seda enam, et linnavara hiiglaslikust müügiplaanist on suudetud ligi nelja kuuga täita vaid natuke üle ühe protsendi," lisas Juske.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. April 2008, 14:28
Otsi:

Ava täpsem otsing