• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Õige aeg ergutada kokkuhoidlikkust

  Kui majandus nii kiiresti enam ei kasva, on kaks võimalust. Üks on headel aegadel riigisektoris jõudsalt kasvanud kulud kokku tõmmata. Kasutada poolsunduslikku olukorda võimalusena näiteks tegevuskulude kasvule piiripanemiseks. Teine on mugavalt jätkata kulutustelainel ja puhtalt riigikassa täitmise huvides planeeritud maksude vähendamised ära jätta.
  See vaidlus on praegu pooleli. Reformierakonna fraktsioon tahab, et aeglasema kasvu aega kasutataks majanduses selle vundamendile uute tugede ladumiseks. Vähemalt üks meie valitsusliidu partner soovib aga maksude vähendamise seisma panna, et õnnestuks põhimõttelisest kulude kärpimisest pääseda. Selle vaidluse üks osa on ka plaanitud eraisikute väärtpaberiinvesteeringute tulumaksuvabastus.
  Algselt ettepandud uus süsteem oleks lihtsustatult selline. Eraisikul on õigus avada nn investeerimiskonto, mille kaudu ei tehta tavalisi arveldusi, vaid kuhu kantud raha kasutatakse vaid väärtpaberiinvesteeringute tegemiseks. Tollele kontole kantav raha läheb arvesse sissemaksuna. Konto vahendusel tehtavad tehingud - väärtpaberite ostud ja müügid - ei kuulu maksustamisele seni, kuni kontole tehtud sissemaks on suurem, kui sellelt väljavõetav raha
  Näiteks kannate investeerimiskontole 50 000 krooni. Ostate selle eest fondiosakuid. Müüte mõne aja pärast need maha 57 000 krooniga ja investeerite kogu summa uuesti edasi aktsiatesse ja fondiosakutesse. Kui te enne uue investeeringu tegemist investeerimiskontolt üle 50 000 krooni välja ei võta, ei teki teil mingit tulumaksu maksmise kohustust.
  Põhimõtteline vaidlus käib riigikogus aga selle üle, kas riik peaks seadma geograafilise piirangu (rahandusministeeriumi tahab tulumaksuvabaks muuta vaid Euroopa Majanduspiirkonna väärtpaberid, Reformierakond ei pea sellist lähenemist mõistlikuks), kas maksuvabastuse alla peaksid käima ainult börsil kaubeldavad väärtpaberid või ka alternatiivturg, kas inimesel on lubatud avada ainult üks investeerimiskonto või ei ole põhjust seda piirata.
  Kuna väärtpaberiinvesteeringute maksuvabastus tähendab ka riigikassasse vähem laekuvat maksu, on vaidlus kandumas ka selleni, kas praegu on üldse õige hetk otsuse tegemiseks. Oleme kindlalt seda meelt, et väärtpaberite tulumaksust vabastamise puhul on tegu selge signaaliga - riik tahab, et inimesed pigem säästaksid, kui tarbiksid. Et sellist otsust saab valitsusliidus teha vaid konsensusega, selgub lõplik seis mai jooksul.
  Autor: Keit Pentus
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Nafta hind on täna tõusu jätkamas
Nafta hinnatõus on täna jätkumas, eelmisel nädalal tõusis tooraine hind juba kaheksandat nädalat järjest, sest globaalne energiaturu kriis suurendab enne talve nõudlust, vahendab Bloomberg.
Nafta hinnatõus on täna jätkumas, eelmisel nädalal tõusis tooraine hind juba kaheksandat nädalat järjest, sest globaalne energiaturu kriis suurendab enne talve nõudlust, vahendab Bloomberg.
Kas tõesti mõjutab alateadvus era- ja äritegevust?
See on olnud juba sajandeid huviorbiidis, et kuidas ja millest edukus ning saavutused sõltuvad. Kõik on teadus! Nii nagu matemaatika on teadus, nii on ka äritegemine teadus, nii nagu matemaatika põhineb kindlatel alustel, nii põhineb ka äritegemine oma kindlatel alustel. See ei ole midagi uut.
See on olnud juba sajandeid huviorbiidis, et kuidas ja millest edukus ning saavutused sõltuvad. Kõik on teadus! Nii nagu matemaatika on teadus, nii on ka äritegemine teadus, nii nagu matemaatika põhineb kindlatel alustel, nii põhineb ka äritegemine oma kindlatel alustel. See ei ole midagi uut.
Lemmikuhoidja Laura: see on mu unistuste töö!
Loomaarmastaja Laura Vilbaste täitis turul tühja koha ja hakkas pakkuma lemmikloomade hoidmise teenust. Vilbaste loodab, et ta teenusest kasvab ühel päeval välja põhikohaga töö.
Loomaarmastaja Laura Vilbaste täitis turul tühja koha ja hakkas pakkuma lemmikloomade hoidmise teenust. Vilbaste loodab, et ta teenusest kasvab ühel päeval välja põhikohaga töö.