Soome haiglapesu pestakse Eestis pettusega

Mariliis Pinn 15. mai 2008, 09:05

Eesti firma jahmatas põhjanaabreid sellega,
et peseb nende haigete kasutatud pesu kuni poole soodsamalt, majandusime tagant
paistab aga pettus – teel üle lahe muutub soomlaste meditsiinipesu tavaliseks
pesuks, mis pestakse siin ühes pesumajas lihtinimese linadega.

Eesti firma Admiral Tekstiilide Rent on enda kätte haaranud tüki naabermaa avalike asutuste, ka haiglate pesu pesemisest, Eesti firma korjab kokku ja veab üle Soome lahe iga kuu kümnete tonnide kaupa haiglate, hooldekodude, tervisekeskuste, lasteaedade ja hotellide voodipesu ning tööriideid, sealhulgas ka nakkusohtlikku ja kehavedelikega määritud pesu, kirjutas Eesti Ekspress.

Arvestades, et seadus eeldab Soome omavalitsusasutuste puhul alates kolme miljoni kroonisest tehingust vähempakkumist ja Admiralil on selliseid kliente kümneid, käib jutt kümnetesse miljonitesse kroonidesse ulatuvast käibest. Ehkki must pesu tuuakse Tallinna sadade kilomeetrite kauguselt, teeb Admiral töö ära konkurentidest kuni poole odavamalt.

Kui hindade osas teeb Admiral puhta töö, siis Kuvalehti usutletud spetsid kahtlustavad, et Eesti odavpesijad teevad sohki - eiravad hanketingimusi ja standardeid ning petavad seeläbi kliente. Admiral ei kasuta ära mitte ainult Eesti odavat tööjõudu, vaid ka kahe maa standardite vahet.

Vähemasti viis päeva nädalas maabub Tallinnas veoauto Soome musta pesuga ja läheb puhta kaubaga tagasi. Kusagil seda pestakse?! Baltikumi suurima laevaremondikompleksi Balti Laevaremonditehase suhtejuht Anu Hallik avastab, et 58hektarilisel alal on allrentnikud kaks pesulat - OÜ shy;Alexpress ja OÜ BaltiProf.

Nii Alexpress kui ka BaltiProf eitavad kategooriliselt meditsiinipesu pesemist, kuid nimi Kaia Kirs on neile siiski tuttav. "Kaia Kirs peseb siin Soome pesu, aga tegemist on hotellide linadega," tunnistab BaltiProfi juhataja Tatjana Martirosjan ja soovitab üksikasju küsida daamilt endalt.

Lõpuks tunnistab firma juhataja ja osanik Kaia Kirs, et peseb pesu Balti Laevaremonditehases. Ehkki Pogosjan ei tea sellest midagi, on Kirs tema seadmetesse raha investeerinud ja peseb Alexpressis ka enamiku oma Soome klientide pesust.

Asjaosalised raiuvad, et Koplis pestakse ainult tavapesu ehk teisisõnu, teel Soomest on meditsiinipesu teinud läbi jürgenveberliku muutuse ja näiteks haigla linast sai hotelli voodipesu. Kirsi väitel ei pese Admiral üldse haiglapesu, vaid juriidiliselt võttes omavalitsuste pesu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. May 2008, 09:02
Otsi:

Ava täpsem otsing