Slovakkia inflatsioon tõusis 3,7 protsendini

Hille Tressum 16. mai 2008, 18:31

Slovakkia majanduskasv langes käesoleva
aasta esimeses kvartalis, võrreldes möödunud aasta neljanda kvartaliga 5,6%
võrra. Inflatsioon tõusis aga 3,7 protsendini ning selle tõusu ennustatakse
veelgi.

Võrreldes eelmise aasta neljanda kvartaliga, mil majanduskasv oli 14,3 protsenti, langes see käesoleva aasta esimeses kvartalis 8,7 protsendini. Slovakkia statistikaameti andmeil ei täheldatud esimeses kvartalis SKP langust, vahendas Reuters.

Statistikaameti andmeil oli inflatsioon aprillis 3,7 protsenti, olles oodatust mõnevõrra kõrgem.

Slovakkias on majandus tõusnud kõige kiiremini ajast mil riik ühines 2004. aastal Euroopa Liiduga. Seda eelkõige maksureformide ja tervisehoiu süsteemi tulemusel, mis on riiki meelitanud miljardeid eurosid.

Inflatsiooni tõusu tõttu ka kallinenud elektri- ning toiduainete hinnad. Euroopa komisjon soovitusel saab tuleva aasta jaanuarist Slovakkiast 16 eurotsooni liige, vaatamata sellele, et viimase paari kuu jooksul on hoogustunud toiduainete ja energia hinnad.

Euroopa Keskpank on avaldanud Slovakkia inflatsiooni suhtes muret just peale euroga liitumist.

„Inflatsioon jätkab tõusutrendi veel suvelgi, olles põhjustatud toiduainete hindade tõusust. Suvel võib inflatsioon tõusta 4,0-4,5%, pärast mida hakkab inflatsioon tasapisi langema, saavutades aastase perioodiga 3% määra,“ ennustas finantsettevõtte JP Morgani ökonomist Miroslav Plojhar.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. June 2008, 14:47
Otsi:

Ava täpsem otsing