Audiitor ennustab Q Varale peatset surmahoopi

03. juuni 2008, 18:55

Täna avaldatud majandusaruandele lisatud
audiitori otsus seab lühiajaliste laenude all ägava Q Vara
jätkusuutlikkuse kahtluse alla. Tapakirves võib kukkuda juba 30. juunil.

Vannutatud audiitor Veiko Hintsov märgib, et suurem osa Q Vara ja tema tütarettevõtete laenudest on lühiajalised. "Tulenevalt turuolukorrast ei pruugi põhitegevusest laekuvad rahavood olla piisavad, et neid kohustusi tähtaegselt tasuda," viitab audiitor kiirelt saabuvatele maksetähtaegadele ning kopsakale intressile.

"Nimetatud asjaolu võib avaldada mõju Q Vara ASi ja tema tütarettevõtjate tegevuse jätkuvusele," ütleb audiitor ja lisab, et langeva kinnisvaraturu tingimustes on Q Vara raamatupidamisaruanne kõvasti õhku täis.

Probleeme ei tekita ainult kinnisvaraturu langus. Q Vara majandusaruannet kontrollides leidis audiitor selles 9 miljoni krooni ulatuses vigu. Aruanne ei kajasta 7 miljoni kroonist kahjumit, mis tekkis Pärnu mnt kinnistu müügist. Kajastamata on ka Q Vara tütarettevõtte SIA Zebru garantiiremondi kohustus, mis võib ulatuda ligi 1,3 miljoni kroonini. Lisaks on SIA Zebru varusid näidatud 1,2 miljoni krooni võrra suurematena, kui eellepingute kohaselt vara müügist reaalselt laekub.

Audiitor tunnistab ühtlasi, et talle ei meeldi, kuidas Q Vara omanikud firmast miljonite kroonide kaupa lihtsalt aadrit lasksid. "Q Vara AS ja tema tütarettevõtjad on andnud olulises summas laene aktsionäridele, aktsionäridega seotud ettevõtetele ning tütarettevõtjatega seotud isikutele, sh juhatuse ja nõukogu liikmetele," seisab otsuses.

Äriseadustiku kohaselt ei tohi aktsiaseltsid oma juhatuse ja nõukogu liikmetele laenu anda. Tütarettevõtted võivad emaettevõttele või selle omanikele laenu anda vaid siis, kui see ei kahjusta kontserni majanduslikku seisundit ega võlausaldajate huve. Q Vara ja tema tütarettevõtted pole aga oma kohustusi võlausaldajate ees täitnud, viibutab audiitor sõrme.

Q Vara saab audiitori käest nahutada ka võlakirjaemissiooni tingimuste rikkumise tõttu. Pattude lunastamise tähtajaks seadsid võlakirjainvestorid 30. juuni. Selleks päevaks tuleb Q Varal vähendada lühiajaliste laenude koormat ning kaasata omanikeringi täiendav investor.

Ebaõnnestunud tehingu korral võivad võlakirjaomanikud nõuda väärtpaberite viivitamatut lunastamist ning kogunenud intresside väljamaksmist. Muidu saabuks võlakirjaemissiooni käigus seatud lunastustähtaeg saabub alles 2009. aastal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. August 2008, 14:21
Otsi:

Ava täpsem otsing