Kiisler: linnaosavalitsused on moondunud parteiaparaadi tööriistaks

31. juuli 2008, 16:17

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisleri
sõnul on Tallinna näitel linnaosavalitsused moondunud praeguse linnavõimu
tulemusena parteiaparaadi tööriistaks.

„Meie omavalitsused on väga erineva suurusega, eestlastele omasena on meie rahastamismudelid ja seadused ühetaolised. Kuid kas saab ühe mõõdupuuga nõuda omavalitsustelt, kelle suurus ja võimalused on erinevad? Siin on ühtlustamise küsimus, rõhk peab olema kvaliteedil, kas elanik saab teenust või mitte! See on peamine, mitte niivõrd kokkuhoiu küsimus,“ lausus Kiisler tänasel valitsuse pressikonverentsil ja lisas, et Tallinna olukord pole hea. „Tallinna näitel on linnaosavalitsused moondunud tänase linnavõimu tulemusena parteiaparaadi tööriistaks. Selge demokraatlik roll peaks olema linnaosa halduskogudel, kuid nende õigused on ära nülitud, see on murekoht,“ märkis Kiisler.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul olid Tallinna halduskulud väiksemad siis, kui polnud linnaosavalitsusi. „Eestis on halduskulude osas kõige odavam linn Viljandi, edasi tuleb Tartu ja teised väikelinnad, mida miskipärast depressiivseteks kutsutakse. Tallinna ülalpidamine on 50% kallim kui näiteks Viljandis elaniku kohta. Tallinn on piisavalt suur, tuleks mõelda äkki, kuidas seda odavamaks teha? Kui Tallinnas polnud linnaosavalitsusi, siis oli Tallinna odavam ülal pidada, isegi 2 korda odavam kui Viljandit. Kuid kui tehti linnaosavalitsused, siis kõik kallines,“ lisas Ansip pressikonverentsil.

„Suuri kohalikke omavalitsusi on elanikel kallim ülal pidada ja halduskulude kokkuhoidu nii ei saada, küll aga saadakse teenuse parem kvaliteet ja parem kvaliteet tuleb kallimalt kätte,“ lausus peaminister ning lisas, et ei nõustu nendega, kes ütlevad, et valdade liitmise puhul me saame halduskulude kokkuhoiu, maailmakogemus ei luba meil tema sõnul sellest unistada.

„Meie omavalitsused on ELis territoriaalselt ühed suuremad, argument ei saa olla lihtsalt see, et me peame need kokku liitma. Me peaksime vaatama ka Tallinna eraldi, et kuidas siin nende omavalitsustega lood on,“ märkis Ansip.

Tema sõnul pole linnaosavalitsuse mandaat selge. „Linnaosavalitsus pole ju rahva poolt otse valitud, mis asi ta on? Minu jaoks on see suur küsimus. Linnaosavalitsused pole need, mis enda esindustest demokraatiat kannavad.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. October 2008, 18:41
Otsi:

Ava täpsem otsing