Põlevkivi - Eesti võimalus

Lembit Kaljuvee 11. august 2008, 00:00

Märtsis, kui konkurentsiamet lubas Eesti Energial tõsta elektri hinda 20% asemel 5%, ähvardas finantsdirektor Margus Kaasik, et nüüd peab Eesti Energia koondama 1000 inimest. Siis peeti seda emotsiooniks. Nüüd võib öelda, et Kaasikul oli tõsi taga - Eesti Energia koondab Ida-Virumaal 1000 töötajat.

Ilmselt lahkub 500 töötajat Narva Elektrijaamadest, umbes sama palju Eesti Põlevkivist, lahkujaid on ka Energoremondist. Praegu valmistatakse neis ettevõtetes koondamisi ette täie hooga. Kohale on saadetud Kaasiku emissarid, kes otsustavad, kes minema saadetakse. Aeg on valitud oskuslikult: suvel ei huvita kedagi tööasjad, eriti veel valitsust ja ministeeriume. Hästi on valitud ka koht - Ida-Virumaa on Tallinnast kaugel ja kedagi ei huvita idavirulaste saatus.

Kas koondamine on tõepoolest hädavajalik? Pigem tulnuks astuda samme, et põlevkivitööstus konkurentsivõimeline oleks. Tänavu pidi algama Narva uue õlitehase ehitus, kuid pole finantseerimisotsustki. Meil on aga põlevkivitööstus, mis katab 95% Eesti energiavajadusest. Jutt põlevkivienergeetika lõpetamisest on populism ja rumalus. Asemele pole midagi panna. Odavamat elektrit võime osta vaid suviti ja sedagi pisteliselt. Talviti ostetakse elektrit meilt, sest siis on ka Põhjamaad, teised Baltimaad ja Venemaa hädas ning võimsustest ei piisa.

Loomulikult vajab Eesti Põlevkivi muutusi, kuid muudatused ei tohi ettevõtet nõrgestada. Tänavused kolm surmajuhtumit kaevandustes on selge viide, et midagi on organisatsiooniliselt valesti. Üha raskem on kaevandustesse uusi töötajaid saada. Kui kaob ka nn kaevuripension ehk maa all töötajate õigus saada pensionile 53. eluaastast, läheb uute töötajate leidmine veelgi keerulisemaks.

Suurim häda on aga see, et riik ei ole käitunud peremehena. Majandusminister Juhan Parts on korduvalt andnud lubadusi ja tähtaegu uute põlevkivikatelde ja Narva uue õlitööstuse ehitamise kohta. Endiselt on vastu võtmata energeetika arengukava. Kuni seda pole, peaks ministeerium hoidma Eesti olulisima tööstusharu jätkusuutlikkust.

Kõrged naftahinnad ja energianappus peaks olema Eestile õnnistuseks. Oskusliku tegutsemise korral annab meie oma elekter meile piisavalt aega töötada välja uued energiaskeemid. Põlevkivi pakub meile teisigi võimalusi peale pruuni kulla katlas põletamise. Jätkuks meil ainult mõistust neid kasutada!

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing