Kiiremini kallines piimatoodete tootmine

22. september 2008, 15:03

Enim on tootjahinnad tõusnud piimatoodetel
-- aastaga pea viiendiku võrra, aasta alguses küündis hinnatõus isegi üle 40%,
teatas statistikaamet.

Piima kokkuostuhinnad on sel aastal pidevalt langenud ning ka lõpptoodete hinnad on jälginud samu arenguid, kuid mitte päris samas ulatuses. Toiduainetootmine tervikuna ongi kõige kiiremini kallinenud – 17% võrreldes eelmise aasta augustiga.

Liha kokkuostuhinnad on sel aastal aga liikunud kasvutrendil ning ka tootjahindade kasv on seetõttu pigem kiirenenud. Kuigi üldiselt on toiduainetööstuses tootjahindade kasv aeglustumas, siis augusti hinnatase oli enamikes allharudes aastatagusest endiselt üle 10% kõrgem.

Ka teistes tööstusharudes on valdav tootjahindade kasvu pidurdumine. Trendile vastuvoolu liigub jätkuvalt keemiatööstus, kus aastane hinnatõus kerkis augustis 7,6%ni. Samas suurusjärgus on tõusnud kummi- ja plasttoodete hinnad. Suurt rolli mängib siin taas sisendite hinnatõus, mis kajastub eelkõige importtoorme kallinemises.

Töötlevas tööstuses tervikuna on samuti tootjahindade kasv aeglustunud. Statistikaameti andmetel olid tootjahinnad töötlevast tööstuses augustis keskmiselt 6,2% kõrgemad kui aasta tagasi, eelmise kuuga võrreldes kerkisid hinnad 0,3%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. November 2008, 09:33
Otsi:

Ava täpsem otsing