LHC stardipäev oli kõigi aegade suurim füüsikasündmus

22. september 2008, 10:34

Ligikaudu miljard inimest kogu maailmas sai
televisiooni kaudu osa sellest, kui prootonitevood tegid Šveitsi ja Prantsusmaa
piirialal suures osakeste kiirendis LHC 10. septembril esimesi ringe.

Ainuüksi 10. septembris ilmus maailma ajakirjanduses superkiirendi kohta 5853 artiklit. „Me polnud mitte lihtsalt uudistes, me olime tippuudis,“ ütles Euroopa tuumauuringute keskuse CERN pressiesindaja James Gillies New Scientistile.

Füüsikud loodavad, et tõenäoliselt on maailma ajaloo suurim füüsikasündmus inspiratsiooniks tulevastele põlvkondadele. CERNi teoreetik John Ellis ütles, et keskus eeldab midagi sarnast efektiga, mille tõi kaasa esimese Maa tehiskaaslase, sputniku üleslennutamine. CERNi vabade töökohtade leheküljel käis 11. septembril umbes sada korda rohkem külastajaid kui tavaliselt.

Kuigi kiirendi esimene tööpäev osutus üliedukaks – õnnestus täita tööplaan, mille kallal oli kavas töötada neli päeva – tõi eelmine nädalalõpp tagasilöögi. Kiirendi tuli kaheks kuuks seisma jätta, et heeliumileke sulgeda.

Loe lähemalt: Suur osakeste põrkur seiskus kaheks kuuks

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. September 2008, 09:26
Otsi:

Ava täpsem otsing