Valgevene ärimehed näevad Eestis väljundit Euroopasse

23. september 2008, 16:35

Täna viibib Eestis ametlikul visiidil
viibinud Valgevene ärimeeste delegatsiooni liikmed usuvad, et Eesti on
eelkõige huvipakkuv potentsiaalse väljundina Euroopa turule.

Valgevene Kaubandus- ja Tööstuskoja Minski filiaali välismajandussuhete osakonna juhataja Jelena Nazarova seletas, et nad on valmis arutama koostöö kõiki vorme, peamiselt huvitab neid ehitus ning sellega seotud valdkonnad.

Nazarova sõnul suhtuvad paljud Valgevene ettevõtjad Eestisse kui potentsiaalsesse väljundisse Euroopa turgudele. Muidugi ei tohi unustada ka kogemusi ja olemasolevat tehnoloogiat. Ega asjatult delegatsiooni koosseisu kuulu paljude suurte ehitusettevõtete esindajad: ZAO Stroiprojekt, ZAO Stroialjans, ODO Karida-stroi, Grodnožilstroi OAO, Molodetšnenski metallkonstruktsioonide tehas.

«Põhiliselt tegeleme elamuehitusega nii müügiks kui ka riigiprogrammide raames. Ehitusmaht on umbes 200 000 ruutmeetrit aastas. Me toodame kõik ise, alates betoonist ning lõpetades akendega. Eestis huvitavad meid uued tehnoloogiad ja seadmed. Siiani pole me eestlastega koos töötanud, kuid koostöös soomlastega ehitasime 1990. aastate alguses sõjaväelinnaku,» seletasid OAO Grodnožilstroi mehhaniseerimistalituse juht Anatoli Šimanovitš ja peainsener Svjatoslav Novitski.

«Eesti keelt me veel ei oska, kuid me nägime kesklinnas paljud vene keelt rääkivaid inimesi. Usume, et keeleprobleeme tekkida ei tohiks,» lisasid nad.

Kuna Valgevene delegatsioonile on ehituse teema väga aktuaalne, siis esimene kohtumine oligi Eesti Ehituse juhatuse liikme Avo Amburiga. Eesti Ehituse esitlus algas rahulikult, võib öelda, et põhjamaises stiilis. Tõsi küll, kui Ambur mainis, et ehitaja palk nende ettevõttes koos kõikide lisatasudega on keskmiselt 30 000 krooni, saal märgatavalt elavnes. Küsimusele, kas lähitulevikus võime kuulda, et Eesti Ehitusel on Valgevenes käsil mõni objekt, Ambur vastas: «Never say never» ning lisas, et aeg näitab.

«Ettevõtte juhatus püstitas eesmärgi — olla esindatud kõikidel kontinentidel. Seoses sellega otsime edasimüüjat Euroopas. Kõikides EL riikides kehtivad ühed tolliseadused ning seetõttu võime me asuda kus iganes, sh ka Tallinnas,» rääkis ATM Engineeringu asedirektor Andrei Koponev.

Ürituse programmis on ASi Eesti Ehituse. Tilts Estonian Branchi, Betoneksi, Glaskeki külastus. Edasi suundub delegatsioon Soome.

On oodata ka vastuvisiiti. Selle aasta novembris korraldab Kaubandus- ja Tööstuskoda reisi Valgevenesse ka Eesti ärimeestele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. January 2009, 16:28
Otsi:

Ava täpsem otsing