Isotamm: Eesti esifirmade väärtus kukkunud 50 miljardi krooni võrra

Annika Matson 06. oktoober 2008, 14:49

Aripaev.ee
lugejate küsimustele vastanud investeerimispanga GILD Bankersi partner ja
investeerimispanganduse juht Lauri Isotamm ütles, et esialgsetel andmetel on 100
ettevõtte väärtus langenud 350 miljardilt 300 miljardile kroonile, kui
võrrelda 2006. ja 2007. aasta majandusaruandeid.

Lugeja küsis, kas Balti firmad on välismaalastele isuäratavamaks muutunud, sest ettevõtete väärtused peaks olema langenud.
Isotamm vastas, et küsimuse võiks asetada nii, et millised firmad on isuäratavamad. Kuna maailma finantskeskkonnas ning ka Balti majanduste suhtes on kõhklusi, siis vaadatakse ettevõtete kvaliteeti. Järgmisel nädalal ilmuvas GILD100s, mis reastab Eesti kõige väärtuslikumad ettevõtted, on näha, kuidas on liikunud turuväärtused siin. Esialgsetel andmetel on 100 ettevõtte väärtus langenud 350 miljardilt 300 miljardile kroonile – kui võrrelda 2006. ja 2007. aasta majandusaruandeid.

Antud majandusolukorras on firmade laienemine kindlasti mõneks ajaks pidurdunud – esimese kolme kvartaliga on ühinemiste ja ülevõtmiste ehk M A-tehingute maht Euroopas kahanenud üle 30% võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Seega on välismaised firmad kindlasti valivamad ja hinna suhtes märgatavalt tundlikumad kui veel aasta poolteist tagasi, samas Ida-Euroopa kasvupotentsiaal on väliskapitalile endiselt atraktiivne. GILD on nõustanud näiteks Pankade Kaardikeskuse müüki Taani NETS'ile ja Leedu kiirlaenuettevõtte Kreditas 123-e müüki Prantsuse Société Générale’ile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. October 2008, 14:49
Otsi:

Ava täpsem otsing