Tamm: panganduskriis läheb Balti riikidest mööda

Annika Matson 07. oktoober 2008, 17:06

GILD Bankersi juhtiv partner Rain Tamm ja
firma investeerimispanganduse Põhjamaa suuna juht Vesa Heikkilä tõdesid
Kauppalehtile, et nemad näevad panganduskriisi Balti riikidest mööda minevat.

"Meie arvates läheb panganduskriis Balti riikidest mööda. Praegu on pigem ostmise kui ootamise hetk," ütlesid Heikkilä ja Tamm, kui Kauppalehti küsis neilt Balti majanduskriisi kohta.

Soome suurim majandusleht kirjutab, et ettevõtete ost-müük on hetkel Balti riikides aktuaalne, sest majanduslanguse tõttu ei ole hinnaootused enam nii astronoomilised kui mõne aja eest, kirjutas Kauppalehti.

"Kahe aasta eest olid peaaegu kõik meie investeeringud Balti riikides, nüüd on neist 60 protsenti mujal. Kui hiljaaegu on hindade langedes hakanud ka Balti riigid jälle huvi pakkuma," kommenteeris Tamm.

Tamm palkas äsja soomlase Vesa Heikkilä (40) juhtima GILDi investeerimispanganduse suunda Põhjamaades. Heikkilä ülesandeks on leida GILDile kasvuvõimalusi Põhjalast. „Minuga on otsitud väga palju kontakti, kuigi alles alustasin,“ ütles Heikkilä Kauppalehtile Stockholmis, kus tema ja Tamm käisid äsja investoritega kohtumas.

GILDi nägemusel on Balti ettevõtlussektori alustalad tugevad, kui välja arvata ehitussektor. Riikide eelarvedistsipliin on olnud range ja pangad on rootslaste käes, nende likviidsuse eest hoolitseb Stockholm. „Näiteks Swedbanki laenuportfellist on vaid 16 protsenti Balti riikides ja enamus laenudest on antud kodumajapidamistele. Kohalikud analüütikud leiavad, et laenukahjumid võivad ulatuda kõige rohkem kahe protsendini laenudest,“ ütles Heikkilä. "Kui Balti pangad oleksid endiselt täiesti kohalikud, siis intressimäärad oleks juba kõrgustes ning olukord sama, mis Islandil".

Tamme arvates on Balti turud jõudnud juba niipalju konsolideeruda, et neil tegutsevad ettevõtted võiks huvitada Põhjamaadest pärit investoreid. Teisalt on tänu ettevõtete soodsale tulumaksustamisele kogunenud Balti firmadesse omajagu varasid, millega võivad nad ise näiteks Põhjamaadesse ostutuurile minna.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. October 2008, 18:21
Otsi:

Ava täpsem otsing