Briti naelal kehvad ajad

20. november 2008, 07:54

Suurbritannia probleemide alusel võiks
arvata, et tegu on Väike-Ameerikaga, kuid tegu on ühe olulise erinevusega. Kui
USA dollar tugevneb, siis Briti nael kukub.

Briti nael on kukkunud aasta algusest euro ja Eesti krooni vastu 12,7 protsenti. USA dollari vastu on varasem maailmaraha kaotanud oma särast 24 protsenti. Teisipäeval maksis naelsterling 18,57 krooni. JPMorgani analüütikud prognoosisid, et nael jätkab kukkumist. Euro kursiks ootavad nad 92 penni ehk naela kursiks 17 krooni.

Peamised kaks murelast on Suurbritannias samad, mis USAs ja Eestis - krediidi kokkutõmbumine ja kinnisvarahindade langus. Erinevalt Eestist on aga Ühendkuningriigi peaministri sõnul ähvardamas nullilähedane inflatsioon.

Ambitsioonika pankade päästmise kava järel üritab valitsus majandust turgutada. Näiteks on kavas maksukärped nendele vaesematele elanikkonnagruppidele ja piirkondadele, kes kõige tõenäolisemalt seda raha tarbivad ja kõige vähem tõenäoliselt seda säästavad.

Ka loodetakse, et kütusekompaniid annavad lõpuks lõpptarbijatele tanklates madalama kütusehinna näol edasi nafta hinna kukkumise, mis omakorda soodustaks majandust.

Suurbritannia lükkab edasi kütusetarbimise täiendavat maksustamist. Et lükata majandusaktiivsust kõrgemaks, kavatseb valitsus kiirendada hilisemaks ajaks planeeritud kulutusi haiglatele, koolidele ja transpordiprojektidele.

Kuid suurel kulutusteplaanil on ka miinuseid. Suurbritannia riigieelarve oli majandusaasta esimesel poolaastal juba 37,6 miljardi naelaga miinuses.

Kuid kui kulutusi suurendatakse ilma makse tõstmata, tekib suurem puudujääk, mis tähendab, et riigikassa peab suuremas mahus valitsuse võlakirju välja andma.

Loe lisa tänasest Äripäevast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. December 2008, 14:23
Otsi:

Ava täpsem otsing